fbpx

Нов закон за хоумофиса: Без телефон и компютър след края на работния ден

Новини
реклама

Снимка вихрогон.бг

Край на изискването да сме с включени телефони и компютри след работа. Европейският парламент иска закон, който да регулира хоумофиса. А целта е ясно да се разграничи професионалният от личния живот, особено сега, когато заради пандемията все повече хора работят от вкъщи.

От началото на пандемията заради COVID-19 не малка част от офисите останаха празни, а работата от вкъщи се е увеличила с 30 %. Една трета от служителите – всеки ден се налага да работят и в часовете за почивка. Въпреки че помогна на много хора да запазят работните си места, хоумофисът доведе и до ситуация да сме „винаги на линия”. А това би провокирало стрес, тревожност и депресия сред служителите, информира Нова ТВ.

Затова Брюксел готви нови правила, които ясно да регламентират условията на труд, работно време и време за почивка. Вече близо година работното място за Петя Павлова е домът й. Като служител в международна компания за подбор на персонал сменя срещите на живо с онлайн интервюта с кандидати, с бюрото в офиса с дивана вкъщи.

“Аз съм оптимизирала максимално времето си, не губя време за пътуване до офиса, доста по-гъвкава съм при провеждането на интервютата”, твърди Петя Павлова, експерт по подбор на персонал.

Бързо след плюсовете обаче идват и минусите. Тъй като често времето за почивка се смесва с работните задачи, а ангажиментите не свършват с 8-я час зад монитора на лаптопа.

„Продължават да звънят телефони, да идват имейли. За мен е важно да се спазва работното време и да се осигурява този баланс между работа и личен живот”, посочва тя.

Така, неусетно, работният ден се удължава, служебните разговори стават денонощни, а „да си на повикване” се превръща в новата норма, показват последните проучвания на трудовия пазар.

„Работният ден е удължен за средностатистическия служител в офис с 8,2 % – което води до близо 48,5 минути повече работно време на ден. Така че границата вече е размита – губим реалност кога започва работният ден и кога свършва”, твърди финансовият консултант Явор Костов.

„Случва се доста често хората да си вдигат телефона по време на обедната си почивка, да забравят да си вземат дори почивка, особено когато задачите са много”, посочва Розалия Стоилова, HR експерт.

Претоварването с работа води до редица рискове за здравето, отчитат експертите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ВМРО: 700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата

реклама Няма да увеличаваме данъците и ще намалим държавните разходи. Паралелно с това ще увеличим парите за втората година майчинство и ще осигурим безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете. Повишаване на средната пенсия до 700 лв., на средната работна заплата – до 2500 лв., а всички пенсионери …

Новини
Булевард България: „Работникът“ с премиерското сако е общински съветник от ГЕРБ

реклама Кадър видео ФБ PR-ите на Борисов представиха мъжа като строителен работник. „Работникът“, който получи като подарък сакото на премиера Бойко Борисов по време на вчерашната му инспекция на участък от АМ „Хемус“, всъщност се оказа общински съветник от ГЕРБ във варненската община Суворово, пише сайтът boulevardbulgaria.bg. PR-ите на Борисов …

Новини
Държавата ще компенсира родители, за чиито деца няма места в общински или държавни градини

реклама Снимка pixabay Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи. Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски …