fbpx

Нов рекорд при настанените с COVID-19 в болници

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Настанените в болници с коронавирус продължават да се увеличават. Само за ден техният брой е нараснал с 331, като хоспитализираните вече са 7 600. От тях 612 се лекуват в интензивни отделения.

Починалите с COVID-19 за изминалите 24 часа са 107, като общият брой на фаталните случаи в страната достигна 11 579.

външна реклама

1 757 са отчетените в системата като излекувани. Общо преборилите заразата у нас са 228 816.

За изминалото денонощие са поставени 4 287 дози ваксини срещу COVID-19, информира Нова ТВ.

Ситуацията в „Пирогов” става все по-тежка, призна директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

„Леглата постепенно се запълват. С днешна дата имаме 390 настанени, от които 10 деца и 40 интубирани и на апаратно дишане”, каза шефът на спешната болница.

Заради рязко увеличения прием от най-големия спешен център обясниха, че за втора поредна вечер се налага да препращат болни към други столични лечебни заведения.

„Някак си хората са свикнали да идват в „Пирогов”, но болницата не е дядовата ръкавичка. Леглата, които са с кислород, се изчерпват. Тогава ги насочваме, обикновено през Спешна помощ, но правим преди това диагностика”, обясни проф. Балтов.

 

Едва когато се уверят, че местенето не крие риск, медиците си позволявали да върнат пациент. В случаите, когато се стигне до такава ситуация от Спешна помощ търсят алтернативна болница през радиостанциите си. Оттам обаче признаха, че също изнемогват заради рязко увеличения брой на сигналите.

„В период от седем дни децата са 129. Знаете, че има много хоспитализирани в болниците и за съжаление, вирусът се подмладява. Хората са безкрайно уморени, да не говорим колко са вече изнервени и колко в емоционален и психически план работим на ръба”, посочи говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

„Към днешна дата имаме около 470-500 обаждания за едно 12-часово дежурство”, съобщи директорът на „Медицинска дейност” в ЦСМП – София доц. Нина Ръсина.

 

Екипите, които ги приемат са едва 25. Случаите пък се разпределят между десетте най-големи болници в столицата, където обаче също изпитват затруднения. От Спешна помощ излязоха с призив.

„Моля ви, пощадете всички хора, които работят в здравната система”, призова Сунгарска.

От „Пирогов” отчетоха и друга притеснителна тенденция – все повече спада възрастта на болните, а в лечебното заведение вече има и 10 деца – всички с бронхопневмония и на антибиотично лечение.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Томислав Дончев: Може да не ми е дошло времето да съм премиер. Или да е минало

външна реклама кадър bTV Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, заяви Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка по bTV.  Може да не …

Новини
Д-р Симидчиев: Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни

външна реклама кадър БНТ Броят на диагностицираните с COVID-19 е по-голям, проблемът не е решен. Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни. Ваксините са единственият начин, по който устойчиво можем да решим проблема. Необходима е устойчива ваксинация на най-рисковите групи. Това заяви председателят на здравната …

Новини
НС задължи премиера да се яви и лично да представи плана за възстановяване и устойчивост

външна реклама Кадър видео ФБ Парламентът задължи премиера Бойко Борисов да дойде на следващото заседание на Народното събрание на 21 април и лично да представи плана за възстановяване и устойчивост. Мая Манолова от ИМВ внесе проекта на решение, след като стана ясно, че министър-председателят е в отпуск и няма да …