НОЩ да заповяда всички с маски в офиси и на закрито, иска Балтов

Новини
реклама

Кадър БТВ

Заради ръстът на заразените с коронавирус в последните дни, проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на „Пирогов“, ще препоръча на НОЩ да въведе задължително носене на маски и в необществените закрити помещения.

Това съобщи самият той в интервю за бТВ. Проф. Балтов бе категоричен, че във всички закрити помещения задължително трябва да се ходи с маска – независимо дали става въпрос за офис, магазин или болница. Затова ще препоръча на Националния оперативен щаб да се въведе задължителното носене на маска

Следващата седмица ще се дискутира още дали трябва да се ограничи придвижването на по-възрастни хора, съобщи още професорът. „Ако тенденцията се запази и през следващите седем дни, ще трябва да се вземат някакви мерки. Прогнозата ми е, че до края на месеца ще има около 30 хил. заразени с коронавирусна инфекция“, допълни той.

реклама

Ръстът на заразените с коронавирус в последните дни се дължи на неспазване на мерките и най-вече на неносенето на маски, обясни директорът на „Пирогов”. По думите му през последните шест месеца здравните власти алармират да се носят маски и да се спазва дистанция – но рядко се виждат стриктни граждани.

„Все едно не говорим на тях, а на въздуха. Лятото всички бяхме на открито, това оказа влияние. В момента, в който социалната комуникация започна да става на затворено – веднага се вдигна процентът“, заяви проф. Балтов.

„Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва – решаваме, че то ни пречи. Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория“, заяви още директорът на „Пирогов“.

Проф. Балтов коментира, че ако броят на положителните случаи продължават да растат, страната ни ще влезе в „червената зона“, което означава, че Европа ще въведе допълнителни рестрикции към България. Медикът допълни, че за момента няма опасност от колапс на здравната система. Според него връщането на учениците в клас не е повлияло на увеличаването на случаите.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
AccuWeather прогнозира бурни ветрове и наводнения в Европа през предстоящата зима

реклама Снимка pixabay Метеоролозите на „AccuWeather“ обявиха своята прогноза за зимата, която наближава все повече. Техните очаквания са за снежен декември и по сухи януари и февруари. Бури, придружени със силни ветрове се очакват през януари и до средата на февруари.   Основният път на лошото време в цяла Европа …

Новини
Сачева: 40 лв детски добавки са право на всяко дете да ги получи

реклама Снимка профил ФБ Днес във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, коментира, че всички деца имат право да получат добавката от 40 лв. Родителите трябва да подадат заявление в отделите за социално подпомагане, за да я получат. Тя коментира бюджетът в социалната сфера, предвиден за …

Новини
Проф. Костадин Ангелов: Ще включим и студенти в борбата срещу коронавируса

реклама Кадър видео новини.бг Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти за развитието на пандемията. „Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а …