НОИ призова: Не идвайте, пенсиите ще бъдат преизчислени служебно

Новини
2

Националният осигурителен институт (НОИ) разполага с достатъчно пари. 12,5 милиарда лева е бюджетът на НОИ. От тях 1,3 милиарда са за изплащане на различни видове болнични. Средства за момента има. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов пред bTV.

В страната има 405 хиляди работещи пенсионери. От тях на 258 000 пенсията ще им бъде служебно преизчислена. Те не трябва да подават никакви документи. Преизчисляването започва на 1 април.

„Моят призив е тези хора да не идват в НОИ, техните пенсии ще бъдат преизчислени служебно. Ще си получат възнаграждението за работата, която са положили през последната година. Спестяваме на хората да идват при нас“, каза управителят на НОИ.

Същото се отнася и за безработните. Те също не трябва да идват в НОИ, защото ще попълват документите за безработица в бюрата по труда, които ще ги придвижват по електронен път.

Ивайло Иванов очаква увеличаване на безработицата. На първо място тя може да дойде от хората, които се завръщат от чужбина и са в работоспособна възраст. За момента данните, обаче, не показват увеличаването на хората без работа.

Броят на хората поставени под карантина са 2500, от тях със съмнение за коронавирус са 810. Те са проверяват от МВР. „Около 40 вече са случаите, за които сме сигнализирани от органите на реда, че не спазват карантината. Ще лишим тези лица от парите, които трябва да получат“, каза Иванов.

От НОИ съобщиха, че над 100 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път. Това е над 70% от всички получени в агенцията формуляри.

От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април.

loading...

Имам едно питане,на тези които им предстои пенсиониране,как да действат ,срока от 2 м.ще се променили.Благодаря.

Какво става споделите документи за пенсия от 30.10.2019.Какъв е срокът и как да проверим какво се случва! Интересувам се за съпруга си.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Най-големият пазар на открито в Димитровград отново работи

Най-голямото тържище на открито у нас отново заработи, съобщава Нова телевизия. След два месеца и половина Димитровградският пазар посрещна първите си клиенти. За потока от клиенти на пазара следят десетки охранители и полицаи, на всички сергии задължително има инструкции. Ръцете на почти всички клиенти се дезинфекцират. Задължително всеки, който е …

Новини
Горанов вече говори за цялостна промяна на данъчната система в България

Финансовият министър Владислав Горанов не изключи цялостна промяна на данъчната система в България. Коментарът му дойде по време на посещението му заедно с премиера Бойко Борисов във велинградското село Бирково, където инспектираха строителството на ново училище. На въпрос дали има напрежение между двамата заради решението да бъде намален данъка върху …

Новини
Летище София е готово за увеличението на трафика

Въпреки ограниченията, свързани с международните пътувания и транспорт, летище „София“ е работещо и напълно оперативно при стриктно спазване на въведените мерки за предотвратяване на разпространението на Ковид-19, съобщиха за Bloomberg TV Bulgaria от Летище София. Към момента там по редовни пътнически линии оперират три авиокомпании „България Ер“, Wizzair, Ryanair, но …