fbpx

НОИ преизчислява спужебно стотици хиляди пенсии

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Преизчисляването на вече отпуснатите лични и наследствени пенсии за трудова дейност е заради влезлият в сила от първи септември по-нисък коефициент на редукция на държавната пенсия за хората с вноски в частните пенсионни фондове.

Считано от първи септември НОИ ще преизчисли по служебен ред 172 хиляди пенсии, отпуснати до 31 август тази година на родените след 31 януари 1959 година, които са се осигурявали за втора пенсия в частните фондове. Това произтича от гласуваната актуализация на бюджета, информира БНР.

външна реклама

 

Двойно по-малко е това намаление сега спрямо 31 август, но за пенсиите на минимален размер ефект от повишението от НОИ не очакват да бъде постигнат.

Преди актуализацията на бюджета бе разписано, че хората могат да подадат до края на септември следващата година заявление за преизчисляване по своя преценка, но сега заявление няма да се подава, а преизчисляването на индивидуалния коефициент ще се направи служебно, за да не се ощетят хората, запазили парите си за втора пенсия в частните фондове.

НОИ ще преизчисли служебно, но считано от 16 септември и социалните пенсии за инвалидност, които се определят като процент от социалната пенсия за старост.

С актуализацията на бюджета депутатите решиха да увеличат процентите.

Така социална пенсия за инвалидност на хора с над 90 на сто увреждане се увеличава от 178,45 лева на 200,76 лева, съответно социалната пенсия за увреждане между 71 и 90 процента вече е определена на 185,89 лева при малко над 163 лева преди изменението.

Разликата в полза на пенсионерите със социални инвалидни пенсии НОИ ще изплати заедно с пенсиите за месец ноември.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Между 5 и 15 години затвор очакват капитана на „Вера Су“ и помощника му

външна реклама кадър Нова телевизия Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб Вера Су. Двамата обжалваха наложеното от Добричкия окръжен съд „задържане под стража“ пред горната инстанция, съобщиха от пресцентнъра на апелативния съд. Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени …

Новини
Пирати откраднаха и пуснаха в интернет най-чакания филм на годината

външна реклама кадър: bTV В ранните часове на неделя по много пиратски сайтове се появи копие на най-очаквания филм за тази година – „Дюн“. Мащабната продукция по класическия роман на Франк Хърбърт е един от най-амбициозните кино проекти в последно време и официалното ѝ пускане по екраните и официалните стрийминг …

Новини
Доц. Ангел Кунчев е обявен като лекарят на годината

външна реклама кадър БНТ Доц. д-р Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“, обявиха от БЛС. Главният държавен здравен инспектор ще получи престижното отличие за активната му позиция и работа, предаде Нова телевизия. В Деня на българския лекар – 19 октомври предстои да бъдат връчени традиционните награди на Български лекарски …