НОИ: Може да няма пари за пенсии

Новини
7
реклама

Колаж Вихрогон.бг и Фб Борисов

Изключително тревожна новина, съобщават експерти от НОИ.

Приходите от осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване може да не са достатъчни, за да покрият разходите за пенсии, обезщетения и помощи. Има редица фактори, които увеличават вероятността от такава опасност, съобщава Монитор.

Това предупреждават експертите на НОИ в свой анализ за стратегическите рискове пред управлението на държавното обществено осигуряване в периода след 2020 г.

Според анализа на първо място сред факторите са демографските процеси. Прогнозите за населението сочат, че през 2020 г. коефициентът на възрастова зависимост в старшите възрасти (населението на 65 и повече години на 100 лица от населението на възраст от 15 и 64 г.) ще достигне 34,30.

Това означава, че на всеки 100 лица на възраст между 15 и 64 г. се падат 34 лица на 65 и повече години. В дългосрочен план тенденциите не са оптимистични – очаква се стойността на това съотношение да достигне близо 45 само за период от две десетилетия, а през 2050 г. да надхвърли 52, посочват в анализа си от НОИ.

реклама

При сегашното законодателство очакванията са балансът на ДОО да остане отрицателен (разходите да останат по-високи от приходите) за целия период от 2019 г. до 2070 г. При 3,3% от БВП, дефицитът в ДОО се очаква да нарасне до 4,8% от БВП в края на периода.

Решенията, свързани с промяна на един или друг от параметрите на осигурителната система, могат или да ускорят, или да забавят влиянието на демографските процеси върху способността на държавата да изпълни ангажимента си към сегашните и бъдещи осигурени лица и пенсионери, посочват експертите.

Другите фактори, които носят риск за системата, са НОИ да не може да открива грешки, нередности и измами с фондовете на ДОО, институтът да изостане от развитието на информационните технологии и да не разполага с достатъчно кадрови потенциал, за да изпълнява възложените му задачи.

реклама
loading...

КАТО ИКОНОМИСТ МОГА ДА СЕ ИЗКАЖА ПО ВЪПРОСА ДА НЕ ДАВАТ МНЕНИЕ НОИ , ЧЕ В ПЕРЕСПЕКТИВА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ , ТЪЙ КАТО БЪЛГАРИТЕ ЗНАЯТ , ЧЕ НОИ Е СЛАБОТО ЗВЕНО В ДЪРЖАВАТА И НЕ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ТРЯБВА ВСЕ ДА БЪДЕ ВИНОВЕН, А САМАТА ИНСТИТУЦИЯ ЗА СЕБЕ СИ ИМА ПАРИ , А ДЕФАКТО ЗА СЛУЖИТЕЛИ И ИКОНОМИСТИ НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТИ , А САМИТЕ ТЕ ЗНАЯТ СЪЩО ,ЧЕ СЕ РАЗХОДВАТ СРЕДСТВА И ГАЛИМАЦИИ И ТРЯБВА ТЕХНИТЕ ВИСШИ СЛУЖИТЕЛИ ДА НАПРАВЯТ КОРЕКИИ НА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ ДОХОДИ ПО КОИТО СЕ ПЕНСИОНИРАТ И НЕ СЕ ПРАВЯТ РЕВИЗИИ ОТ ГОДИНИ НАРЕД. МНОГО МОЛЯ ДА СЕ ИМА ВПРЕДВИД МОЙТО МНЕНИЕ, ЧЕ РЕДИЦА СЛУЖИТЕЛИ , КОИТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАНИ …ПРЕДИ 15-20 ГОДИНИ СИ ВЗЕМАТ НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ ПЕНСИИ…ГАЛИМАЦИИ. НЕЗАКОННИ УПТА И ОЩЕТЕНИ БЪЛ.ГРАЖДАНИ , КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ КОРЕГИРАТ ТЕЗИ ГАЛИМАЦИИ

Какво значи недействителни пенсии преди 15,20 години госпожо?
Пояснение дайте щом сте икономист,а и през тези години всичко беше по редовно,по законно и изготвено от специалисти,а не ,,калинки,,
Не сте ясна в писанието си.

Бог да пази България от икономисти като вас госпожо. Толкова неграмотно е написано, че едва ли и вие можете да разберете какво сте написала!

3 г. От последните 15 г.?
Така беше през 1997 г.
Това означава че миньор работил 15 г. в мината на голяма заплата, а след това 15 г. като обикновен работник с минимална/ниска заплата ще получи и ниска пенсия (минимална). И обратното: Работещ като обикновен работник 40 години, но през последните 3 г. е „назначен“ за директор – той ще избере последните 3 от 40-те и ще получава около 1200 лв пенсия. Да са живи и здрави такива пенсионери!

Госпожо, Вие сигурна ли сте, че сте икономист и най-важното, че сте вред с главата?

Точно три години трябват за да хванеш горната граница-товабпак са си гласували неморалните ни депутати и службогонци,

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
Мика Зайкова пред Фрог: 2,5 млрд. лв. отидоха за глупости, а за преизчисляване на пенсии нямало

реклама Снимка Вихрогон.бг Това каза икономистът и анализатор Мика Зайкова, която коментира за Фрог Нюз изказването на социалния министър Деница Сачева, че държавата няма достатъчно пари, за да бъдат преизчислени пенсиите догодина. А няма? Похарчи 2 млрд. и половина за глупости, обаче за преизчисляване на пенсиите нямало пари. Ако искаме …

Новини
1
Фандъкова: Полицията ще следи за носене на маски, когато на открито има струпване на хора

реклама Снимка профил ФБ От утре носенето на маски на открито става задължително. Контролът за спазване на мерките ще се затегне и полицаите ще бъдат инструктирани, каза Йорданка Фандъкова. Според нея разхождането сутрин рано в парка не изисква маска, ако няма хора наоколо, но това било лично нейно мнение. „Смятам, …

Новини
Цените на хранителните продукти тръгнаха нагоре

реклама Снимка pixabay Забелязва се около 50% поскъпване на основни хранителни продукти по магазините. Докато големите вериги могат да си позволят повече промоции за да привлекат клиенти, не така стои въпроса с малките квартални магазинчета, които логично остават празни. Още един плюс за веригите е, те те могат да си …