fbpx

„Ню Йорк Таймс“: Нови изследвания сочат, че коронавирусният имунитет може да продължи с години

Новини
реклама

Снимка pixabay

Кръвни проби от възстановени пациенти предполагат мощен, дълготраен имунен отговор, съобщават изследователи.

Осем месеца след инфекцията повечето хора, които са се възстановили, все още имат достатъчно имунни клетки, за да отблъснат коронавируса и да предотвратят повторно заболяване, показват нови данни. Бавният темп на имунитетен спад в краткосрочен план предполага, за щастие, че тези клетки могат да продължат да съществуват в тялото за много, много дълго време. Години, а може би дори десетилетия, може да продължи имунитета според ново проучване, цитирано от „Ню Йорк таймс“,пише БНР.

 

Изследването, публикувано онлайн на сайта www.biorxiv.org, все още не е рецензирано, нито публикувано в научно списание. Но това е най-изчерпателното и дългосрочно изследване на имунната памет за коронавируса до момента.

Цялото изследване може да видите тук.

„Това количество клетъчна памет вероятно ще попречи на по-голямата част от хората да получават болнично лечение, заради тежко заболяване, в продължение на много години“, казва Шейн Кроти, вирусолог от Института по имунология в Ла Хоя, Калифорния, който е ръководител на новото проучване.

Констатациите вероятно ще донесат облекчение на експертите, притеснени, че имунитетът срещу вируса може да е краткотраен и че може да се наложи да се прилагат ваксини многократно, за да се запази пандемията под контрол.

Самото изследване се придържа и към друга скорошна констатация: че оцелелите от SARS (Тежък остър респираторен синдром, ТОРС) причинен от друг коронавирус, все още носят определени важни имунни клетки 17 години след възстановяването.

Констатациите са в съответствие с обнадеждаващи доказателства, получени от други лаборатории. Изследователи от Университета във Вашингтон, водени от имунолога Марион Пепър, показаха, че определени клетки с памет, произведени след инфекция с коронавирус, се задържат в тялото поне три месеца.

 

Тези проучвания „общо взето рисуват една и съща картина, която е, че след като преминете през първите няколко критични седмици, останалата част от отговора на вируса изглежда доста конвенционална“, казва Дийпта Батачарая, имунолог от Университета в Аризона.

Акико Ивасаки, имунолог от Йейлския университет, заяви, че не е изненада, че тялото предизвиква дълготраен отговор, защото „това е, което трябва да се случи“. И все пак тя беше обнадеждена от това последвано изследване, посочвайки: „Това е вълнуваща новина“.

Според новото проучване, малък брой заразени хора не са имали дълготраен имунитет след възстановяване, може би поради разликите в количествата на коронавирус, на които са били изложени. Но ваксините могат да преодолеят тази индивидуална променливост, посочи пред „Ню Йорк Tаймс“ Дженифър Гомърман, имунолог от университета в Торонто.

През последните месеци съобщенията за намаляващи нива на антитела създадоха притеснение, че имунитетът срещу коронавируса може да изчезне след няколко месеца, оставяйки хората отново уязвими към вируса.

Но много имунолози отбелязват, че е естествено нивата на антителата да падат. Освен това антителата са само едно рамо на имунната система.

реклама

Въпреки че антителата в кръвта са необходими, за да блокират вируса и да предотвратят втора инфекция – състояние, известно като стерилизиращ имунитет – имунните клетки, които „запомнят“ вируса са по-често отговорни за предотвратяване на сериозни заболявания.

„Стерилизиращият имунитета не се случва много често – това не е норма“, каза Алесандро Сете, имунолог от Института по имунология в Ла Хоя и съроководител на изследването.

По-често хората се заразяват втори път с определен патоген и имунната система разпознава нашественика и бързо гаси инфекцията. Коронавирусът, в частност, причинява бавно вреда, като дава на имунната система достатъчно време да започне да работи.

„Вирусът може да бъде унищожен достатъчно бързо, че не само да не изпитвате никакви симптоми, но и да не сте заразни“, каза д-р Сете.

Д-р Сете и колегите му събрали 185 мъже и жени доброволци на възраст от 19 до 81 години, които са се възстановили от Covid-19. По-голямата част от тях са имали леки симптоми, които не са изисквали хоспитализация; повечето от тях са предоставили само една кръвна проба, но 38 са предоставили множество проби в продължение на много месеци.

Екипът проследява четири компонента на имунната система: антитела, „В клетки“, които произвеждат повече антитела според нуждите; и два вида „Т клетки“, които убиват други заразени клетки. Идеята била да се изгради картина на имунния отговор във времето, като се разгледат съставните му части.

„Ако погледнете само един от компонентите, наистина можете да пропуснете пълната картина“, каза д-р Шейн Кроти.

Той и колегите му установиха, че антителата са трайни, с умерен спад в рамкит на шест до осем месеца след инфекцията, въпреки че има 200-кратна разлика в нивата сред участниците. „Т клетките“ показаха само леко, бавно разпадане в тялото, докато „В клетките“ нарастваха – неочаквана констатация, която изследователите не могат да обяснят съвсем.

Изследването е първото, което описва имунния отговор на вирус с толкова гранулирани детайли, казаха експерти.

Притесненията относно продължителността на имунитета срещу коронавируса са предизвикани главно от изследванията на тези вируси, причиняващи обикновена настинка. Едно често цитирано проучване, водено от Джефри Шаман от Колумбийския университет, предполага, че имунитетът може да избледнее бързо и че реинфекциите могат да настъпят в рамките на една година.

„Това, за което трябва да бъдем много внимателни, е дали реинфекцията ще бъде проблем“, каза д-р Шаман. „Представянето на доказателства, че имаме този вид постоянен, силен отговор, поне в тези времеви скали, е много обнадеждаващо“. Досега поне, отбеляза той, реинфекциите с коронавирус изглеждат рядкост.

Колко точно продължава имунитетът е трудно да се предскаже, тъй като учените все още не знаят какви нива на различни имунни клетки са необходими за защита от вируса. Но проучванията досега предполагат, че дори малък брой антитела или „Т и В клетки“ може да е достатъчен, за да защитят тези, които са се възстановили от Covid-19.

Досега участниците в проучването произвеждат тези клетки в големи количества. „Няма признаци, че клетките на паметта изведнъж ще спаднат, което би било нещо необичайно“, каза д-р Ивасаки. „Обикновено има бавен разпад с години“, допълни той.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пенчо Милков, кмет на Русе: Държавата подцени задаващата се втора вълна на вируса

реклама Снимка профил ФБ Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е Юридическия факултет на Русенския университет. От 2013 г. е доктор по право. Има диплом от Института за социална политика, а през 2017 г. става и магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия “Г.С.Раковски”. Работил е …

Новини
Дейвид Култард за Шумахер: Новините не са добри и положението е много тежко

реклама Снимка Schumi_di_GP_Kanada_2011.jpg: Mark McArdle „Запознат съм с настоящото му състояние. Всички се надяваме, че Михаел ще се възстанови. Нещата са такива, каквито са. Трябва на всички да е ясно, че новините не са добри и положението е много тежко“, коментира бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард пред „Stats Perform …

Новини
Протест: Такситата ще возят в колите си единствено лекари и учители

реклама Снимка pixabay 100 автобуса и 2000 таксита спират превоза на пътници в знак на протест, съобщиха от бранша. Превозвачите са недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените, с които бяха инкриминирани т.нар. „споделени пътувания”. Автобусните и таксиметровите превозвачи настояват незаконният превоз да бъде криминализиран и да бъдат …