fbpx

Няма да замразят битовите сметки

външна реклама

Парламентът отхвърли идеята на БСП да се наложи мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги, както и да се спрат сроковете за плащане на сметките по време на извънредното положение, пише topnovini.bg.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви постъпленията към електродружествата, когато българите си плащат сметките. Към ЧЕЗ месечно постъпленията са 71 млн. лева, към ЕВН са 63,5 млн. лева, а към Енергопро са 44 млн. лева, или общо 178 млн. лева. От постъпленията дружествата задържат само 2%. Много голяма част от средствата отиват в НЕК, която се разплаща с производителите на електроенергия.

Между 43 и 47% от електроенергията се произвежда от топлоелектрическите централи. НЕК плаща на двете американски централи всеки месец. „Ако държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, която и без това е в тежко финансово състояние, не получи средства няма да може да се разплати с Мини „Марица Изток“ и с миньорите“, заяви Иванов.

външна реклама

„Топлофикация София“ получава 36 млн. лева месечно за потребена топлинна енергия. „Ако се наруши заплащането, няма да бъде в състояние да си изплати получения природен газ от „Булгаргаз“. А „Булгаргаз“ трябва предварително всеки месец да плати на „Газпромекспорт“ сумата за природния газ, който трябва да бъде доставен“, обясни председателят на КЕВР.

ВиК операторите за година събират постъпления от 638 млн. лева, което прави 53 млн. лева месечно. „Евентуално неплащане на сметките рискува да липсват средства за подобряване на водопреносната мрежа“, предупреди Иван Иванов. „Ако извънредното положение продължи 3 месеца, заедно с единия месец, заложен в решението, това ще даде обща сума от над 1 млрд. лева“, изтъкна той.

Енергийният министър Теменужка Петкова се изказа против идеята на опозицията и подчерта, че правителството вече е предложило срокът за плащане на сметките да се удвои от 10 на 20 дни. „Изрично е записано, че срокът ще бъде удължаван колкото е необходимо, а в рамките на този срок не може да бъде спряно електричеството“, поясни министърът.

20 дни разсрочване на сметките за ток, започват проверки в болниците

4,9 млн. са абонатите на електрическа енергия в България, 4,5 млн. са битовите потребители. „Ако им кажем, че ги задължаваме да не си плащат сметките, какво става след това? Как ще издържи енергетиката?“, попита Петкова.

Регионалният министър Петя Аврамова определи предложението за сметките като неприемливо. „Ще донесе повече негативи, отколкото позитиви“, заяви тя и допълни, че мораториум върху сметките ще направи потребителите свръхзадлъжнели и клиенти на фирмите за бързи кредити.

Регионалният министър съобщи, че е разговаряла с водните дружества, а плащането на сметките за вода е 30- 50%. „Само дебатите и публичното разпространяване на идеята за мораториум върху плащанията вече има негативни последици“, посочи Аврамова.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Тая малоумници пък Аврамова тръгнала да говори за фирмите за бързи кредити. Не се притеснявай за тях мисли за хората които след 25.03 ще са без ток без храна и 80% без работа. Хайде тогава да ви видя аз като не работят какво ще вземете от тях и как ще ги накарете да си платят. Като те няма да имат пари дори за храна. Или може би ще пратите родната полиция като всеки път да ги заплашва.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росен Плевнелиев: Носител на интересите на ДПС е „Има такъв народ“

външна реклама Кадър видео www.bgonair.bg „Популизмът надделява, идеологиите и ценностите отстъпват на заден план. Всичкото е една брутална битка за властта“ „Бях там първия ден. Детайлите са много важни. Три неща ме впечатлиха. Първо – напрежението, с което беше заредена залата, заявките за реваншизъм. Второто беше постигнатото огромно мнозинство за …

Новини
Манолова: Бихме подкрепили кабинет на ИТН и „Демократична България“

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Последни в списъка за консултации при президента днес влязоха от коалиция Изправи се! Мутри вън!. Нуждаем се от правителство. Това заяви президентът Румен Радев при консултациите с представители на Изправи се! Мутри вън!. Според него коалицията представлява гражданите, търсещи социална справедливост, както и тези, …

Новини
Разбиха схема за изпиране на милиони евро и щатски долари

външна реклама Снимка pixabay От окръжната прокуратура в Пловдив са категорични, че благодарение на бързата намеса на разследващите и специалистите по киберсигурност е предотвратено хакването на суми за над 40 млн. евро. ГДБОП разби схема за изпиране на милиони евро и щатски долари, съобщи БНТ. Става въпрос за изключително мощна …