fbpx

Нинова: В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата

Новини
реклама

Снимка: Пресцентър на БСП

Нинова посочи, че от БСП са направили преглед на съдържанието на българските учебници. „Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца“, заяви тя и даде примери.

COVID кризата има своите последици за икономиката, за безработицата и ниските доходи, но сложи своя отпечатък и върху образователната система, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна от името на ПГ на „БСП за България“. Безспорно бъдещето е в дигитализацията и в използването на високите технологии в процеса на обучение, но не по-маловажно от това как учат нашите деца е въпросът какво учат, отбеляза тя.

 

Помните ли прекрасната поема „Неразделни“ на Пенчо Славейков? В учебника за 7-ми клас на българските училища тази прекрасна поема за любов се учи по следния начин – „Хиляди пъти й казах, че това момче е смотаняк и не е за нея…“, посочи тя. Нинова даде пример и с разказа „По жътва“ на Елин Пелин, който е представен в учебника за 7-ми клас като жива ситуация, в която се посочват най-честите причини за злополука на работното място. Тя посочи също, че заедно с прекрасното стихотворение на Иван Вазов „Българският език“ в учебника за 7-ми клас са изброени предимствата на българския език, едно от които било, че докато пътуват, българите могат да си обсъждат каквото си искат, без другите да ги разберат.

„Учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо, историческите факти са изопачени от политически интерпретации, славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят е сведена до унизителни битовизми“, коментира Корнелия Нинова.

 

За тази подмяна на истината и унижението на българщината, българските данъкоплатци плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това може и трябва да се промени, заяви тя.

Лидерът на БСП отбеляза как може да бъде – един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждане до разбираемо, отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност, посочи още Нинова.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Илиан Илиев: Не трябваше да загубим. Имаше чиста дузпа за нас

реклама Снимка: Chernomorepfc.bg Старши треньорът на Черно море Илиан Илиев не остана особено доволен от загубата от Арда с 0:1. Илиев смята, че неговият отбор е изиграл добър мач, като също така е бил ощетен и с неотсъждане на „чиста дузпа”. Според опитния специалист такива ситуации решават мачовете у нас. …

Новини
Пребиха дете заради пакетче семки

реклама Снимка pixabay Сигналът за побоя е получен в полицията около 18 ч. в петък. Близки на пострадалото момиче, с които то се свързва по телефона, са подали сигнала.Случката се разиграва в център за настаняване от семеен тип в село Дрен, съобщава bTV. За него стана ясно от социалните мрежи. …

Новини
Проф. Витанов: Критичната стойност на заразата се очаква във вторник – сряда

реклама Кадър видео Нова ТВ „Мотаме се около критичната стойност. Критичната стойност се очаква във вторник – сряда, когато ще прехвърли 1,3 за страната“. Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстърното разпространение минава в дифузно. Данните сочат, че репродуктивното число се покачва. 1,24 е то за страната. Увеличават …