Снимка Пиксабей
Наближава един от най-тачените празници – Никулден. Както всички знаят на трапезата задължително трябва да присъства рибно ястие, най-добре това да е шаран. Той може да се приготви по много начини, най-вече според вкуса на домакинята и семейството. Традиционен обаче е пълнения шаран и в различните части на България си има тънкости в приготвянето му.
Даваме ви една доста традиционна и несложна за изпълнение рецепта.
Необходими продукти:
1 шаран – около 2 кг;
1 връзка пресен лук;
5–6 домата (около 300 г);
1/2 ч.ч. орехови ядки;
5–6 гъби;;
1/2 ч.ч. бяло вино (около 100 мл)
125 г масло;
10 зърна черен пипер;
1/2 връзка магданоз;
Сол и млян черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Подгответе шарана
Почистете добре рибата и я натъркайте със сол и черен пипер – отвън и отвътре. Оставете я да престои 30 минути в хладилника, за да поеме ароматите.
2. Пригответе пълнежа
Нарежете пресния лук и гъбите на ситно. Задушете ги в 1–2 с.л. масло до омекване. Добавете 2–3 домата, нарязани на ситно, и смлените орехови ядки. Поръсете с магданоз, сол и черен пипер. Налейте бялото вино и разбъркайте, за да се смесят ароматите. Пълнежът трябва да стане сочен и ароматен, но не воднист.
3. Напълнете и подгответе рибата
Пълнете шарана равномерно с приготвената смес. Поставете го в леко намазнена тава. Намажете рибата щедро с масло и подредете върху нея тънки резени от останалите домати. Добавете 1/2 чаена чаша вода в тавата.
4. Печене
Поставете шарана в предварително загрята фурна на 180°C. Печете до пълна готовност – обикновено до около 60 минути, в зависимост от размера на рибата. Когато кожата стане златиста, а месото се отделя лесно от костта, ястието е готово.
5. Поднасяне
Сервирайте топъл пълнения шаран, гарниран с лимон, пресен магданоз или сварени картофи.

