fbpx

Николай Василев съветва: Не прехвърляйте парите си в НОИ

Новини
външна реклама

Кадър видео bgonair.bg

“Като общество трябва изцяло да забравим за национализацията на втория пенсионен стълб. Категорично против съм прехвърлянето на партиди в НОИ“. Това заяви бившият икономически министър, Николай Василев, по време на конференция на тема „Предизвикателствата пред пенсионната система в България. Засилване на ролята на втория и третия стълб“, организирана от Асоциацията на CFA – сертифицираните финансови аналитици, пише Факти.

„Моята препоръка е ролята на втория и третия стълб дори да се засилва. За целта вноските от 5% сега трябва да се повишават до 10% през следващите години. Така човек ще получава двойно по-голяма пенсия“, посочи Василев. Той припомни, че когато са стартирани вторият и третият стълб, като добри примери в региона са давани Полша, Казахстан и донякъде Унгария. В момента обаче в тези страни има редица проблеми, като част от тях са започнали след национализация на втория стълб“, поясни Василев.

външна реклама

„В момента България е един от най-добрите примери. За голямо съжаление, Унгария и Полша, които бяха за пример, национализираха по различни начини десетки милиарди евро, които реално бяха парите на осигурените лица. Средствата не само изчезнаха в тамошното НОИ, но дълговете и бюджетните дефицити на държавите се увеличиха. Т.е. парите просто бяха изядени. Ако в България някой опита да направи нещо подобно, това означава натрупаните 17 млрд. лв. да бъдат изядени текущо. След това всичко се занулява. Така че категорично трябва да пресечем всякакви подобно желания, защото в момента се подстрекава това да се прави доброволно“, заяви бившият икономически министър.

Според него частните пенсионни фондове имат много повече предимства в сравнение с НОИ, където има огромен дефицит. Сред тях са положителната доходност, както и личните партиди, които се наследяват. „Ако младите имаха право на избор, то те щяха да изберат да се осигуряват изцяло в частните пенсионни фондове. Много важно е да се знае, че парите се увеличават всяка следваща година. Освен това натрупаната сума се наследява при смърт на осигуреното лице, докато в НОИ няма лична партида и роднините не вземат нищо“, обясни той. За пример той даде Япония, където няма държавна пенсия. Хората спестяват цял живот чрез пенсионни системи, банкови сметки, инвестиционни фондове и други начини. Благодарение на това средният влог наближава около 2 млн. долара на човек.

Бившият икономически министър коментира и критиките към пенсионните фондове. По думите му те са изключително несправедливи, а в подобни анализи се използват грешни методологии и манипулирани данни. „Въпреки всякакви твърдения, пенсионните фондове бият инфлацията. За 18 години тя е около 77%, а доходността на универсалните пенсионни фондове е над 100%. На доброволните фондове дори е над 110%. Доходността е прилична и тя е по-висока от инфлацията“, категоричен бе Николай Василев. Според него има няколко сериозни грешки в изчисленията на противниците на частното осигуряване. Първо – методиката, според която се сравняват доходността на 100 лв., инвестирани преди 20 години, с ръста на инфлацията. Това е грешно, защото сумите, които са управлявали фондовете преди 20 години, са били изключително малки и не могат да се сравняват със сумите от 2019 г.

„Цялата методология на критиците е изключително грешна. Второ, сравняват българските фондове с инфлацията в България, германските фондове с инфлацията в Германия. Това е несправедливо сравнение. Освен това критиците не са посочили в какви валути сравняват. Може би използват произволно избрани валути. Освен това цифрите им са откровено грешни“, заяви още бившият министър на икономиката. Той отправи и съвет към пенсионните фондове – да положат повече усилия за информиране на обществото относно дейността и ползата на техните услуги.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Вики от „Мастило“ – жертва на нападение в Испания

външна реклама Снимка профил ФБ Певицата Виктория Терзийска, която широката публика познава като вокалистка на група „Мастило“, стана жертва на опит за измама в Барселона, пише „Монитор„. Изпълнителката на „В ръцете ти е най-добре“ е на почивка в Испания в компанията на мъжа си – бизнесменът Петър Величков. външна реклама …

Новини
1
Politico: Процентите на ГЕРБ падат

външна реклама Кадър видео ФБ Ерозията на доверието е голяма и за това свидетелстват данните на брюкселското издание Politico, което следи обществено-политическите процеси не само у нас, но и в цяла Европа. Само преди седмица, когато у нас започнаха да излизат и първите социологически проучвания, стана ясно, че ударът за …

Новини
Нова операция на КАТ в цялата страна

външна реклама Кадър видео БНТ В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ – ГД „Национална полиция“. Полицейските действия ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда …