fbpx

Николай Василев: Празна хазна ще очаква следващото правителство

Новини
8
реклама

Кадър видео БТВ

Това заяви в ефира на БТВ икономистът и бивш министър Николай Василев. Коментира още, че най-лошият сценарий е да се вдигнат данъците за да се компенсира липсата на средства в бюджета.

„Бюджетът за 2021 г. е разхитителен и се прави от правителство, което като че ли се готви да управлява за последно. Вземат се абсолютно хаотични решения. Това управление се превръща в най-популисткото от въвеждането на валутния борд. Раздават се милиарди, с което след себе си управляващите ще оставят празна каса“.

„Ако бюджетът отговаряше на коронавирус, щяха да се отделят пари за лекарите от първа линия, за респиратори и за бизнеса. Сега милиардите отиват за сектори, които не са пострадали от ковид-кризата и са безкрайно нереформирани. Хората в публичния сектор и пенсионерите имаха по-високи доходи и през 2020 г. спрямо 2019 г. Сега чуваме, че през 2021 г. те ще вземат допълнително средства. В години на рецесия се взимат пари на заем, което за мен е свързано с изборите, но кабинетът ще остави за следващите управляващи огромни дефицити“, каза още бившият царски министър.

реклама

„Новият бюджет е предизборен. За бизнеса се дават някакви 300 млн. лв., което звучи като нула. Дават се пари на хората, които нямат нищо общо с кризата, което говори вече за липса на отговорност. Ако следващото правителство е реформаторско, трябва да изпие горчивата чаша и да върне социалните придобивки. Ако Владислав Горанов беше финансов министър, това нямаше да се случи. Преди лятото България имаше отлична данъчна система, но сега е счупена с този луд и разочароващ бюджет.

Като икономист съм обиден. Дори не съм вярвал, че бивш министър на социалистите ще призовава да не се раздават по този начин по 50 лв. на пенсионерите. Следващото правителство, което ще намери празна хазна, има три решения пред себе си. Едното е да продължи с невероятните дефицити и да се пуска по пързалката, за да стигнем някои южни страни. Другият вариант, който препоръчвам, е да се намалят придобивките. Най-лошият сценарий е да се увеличат данъците, за да се се запълват дупки“, коментира Василев.

реклама
loading...

Хаотично повишаване на пенсиите минимални и максимални неразумно и необмислено изравняване на работили и неработили и в момента нецелесъобразно вдигане на максималните.

Хаотично повишаване на пенсиите минимални и максимални неразумно и необмислено изравняване на работили и неработили и в момента нецелесъобразно вдигане на максималните.

Ще умрете от завист че не сте във властта и не можете да командвате пардон ”да крадете ”

Малкият Мук реши да се “ изока” и той по въпроса… Нещастникът комплексиран много му се иска да го чуе някой колко ги разбира нещата…

Dago nabutam na maikati v garloto,posle vav gazeto i i posle na tebe v usteto zada ne umres i ti ot jad 4e nesamtigo dal i na tebe .zadane zavizdas na maikati

Тия откъде излазиха,я да върнат документирани кадри да се видят,верно. Максималните пенсии не е нужно да са5 пъти по -високи взимат ги лежанки дето цял живот взимаха огромни заплати,повечето от тях не плащаха осигуровки,а ги плащаше държавата.

За каква икономика говорите, тосподин Василев. Тя е вече история. Вие юпитата участвувахте в тази разруха и то яко. Икономист сте били, а защо по Ваше време подписахте заробващата златна концесия. Защо, при наследствени 4 хиляди декара гори, на Царчето дадохте 8 хиляди. Сбъркана работа сте, Вие юпитата. Деца на бивши Тодор Живкови висши сановници. Учили, недоучили на държавна сметка.

8 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …