fbpx

Неуловимият вирус – защо повечето заразени са без симптоми

Новини
3
реклама

Снимка pixabay

Този и редица други важни въпроси, свързани с разпространението на ковид-19  си задават учените. Все още не е ясно колко заразни могат да бъдат хората, които дори нямат представа че носят вируса. Липсата на каквито и да е симптоми ни кара да се чувстваме сигурни и да не съзнаваме, че попадаме в графата на тъй наречените „мълчаливи случаи“.

Данните досега за COVID-19 включват обезпокоителна реалност: нямаме представа кой от нас разпространява болестта. Около половината от неволните „разпространители“ на вируса се чувстват добре до няколко дни преди да проявят прословутите симптоми на кашлица, треска и умора, но дотогава те може вече да са заразили множество хора. В същото време още по-неуточнената група заразени с коронавирус индивиди, които остават безсимптомни, представляват 40% от инфекциите в САЩ, според оценки на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, съобщава „Нешънъл Джиографик“, цитиран от Дарик.

реклама

Но още по-дезориентиращият въпрос е защо тези две групи – пресимптомни предаватели и асимптоматични случаи, са толкова чести. Други вируси, като грип и настинки, също се разпространяват безшумно. Но изключителната неуловимост на вируса, който причинява COVID-19, затруднява контрола.

Част от проблема е липсата на знания за това как се проявява болестта. Знаем, че възрастните хора, затлъстелите и страдащите от други заболявания като астма или диабет са по-склонни да развият тежка форма на COVID-19. Но тези, които са заразени и въпреки това избягват най-тежките симптоми на вируса, са най-трудни за тълкуване.

Изследователите се опитват да проучат биологията на тези случаи и да разработят свързани модели за прогнозиране на разпространението на COVID-19. Последните данни показват, че може да е комбинация от генетика, възраст и индивидуалност на личната имунна система, която определя дали инфекцията ще се развие в лек или почти незабележим случай.

Продължението четете ТУК

реклама
loading...

Пълни глупости. Какво ще кажете за болните от рак те към коя група спадат???
Престанете да всявате хаос.
Вирус има,но не е пандемичен.
Всичко е на политическа и икономическа основа.

Как го измислиха – температура , кашлица , умора , главоболие . Това са симптоми при всички болести . Най-нормално е след като цял ден си се разправял с идиоти вечер да те боли глава , да прегрееш , да си уморен и да се изкашляш . Всичко хора е парлама . Те очакват да измирате не от Ковид , а от невъзможноста в такава обстановка да отидете на доктор да се лекувате от всичко останало . Защо ли . Ами управниците на света ги е страх от увеличаващата се маса народ , а масата да знаете е по-силна от каквото и да е оръжие . Не е заради изхранването , храна на Земята бол !

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …