Немски депутат: Системата в България е пропита с корупция. Борисов и приближените му олигарси контролират всичко. Хората с право се вдигат срещу мафията

Новини
26
реклама

Кадър Б. Борисов ФБ и Клаус Ернст, Уикипедия

Борисов се опитва да запази властта си, приближени нему олигарси контролират медиите, а съдебната система е подчинена на неговите интереси. Така той обезличава демократичните институции, казва германски депутат за Deutsche Welle.

Най-големият проблем в България е корупцията и пълзящото премахване на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време изглежда, че си сътрудничи с корумпирани олигарси.

Според медиите, съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов. В една правова държава такова нещо е недопустимо.“

С тези думи германският депутат Клаус Ернст описва настоящата ситуация в България. Ерност е посещавал страната ни и редовно следи събитията в нея – чрез медиите и чрез свои неофициални контакти. Той е заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния в Бундестага. Ернст подкрепя протестите и желанието за промяна, но е наясно, че борбата с корупцията ще бъде дълга и трудна.

„Със сигурност трябва да се използва възможността за ново начало, която дават едни нови избори. След толкова много години, прекарани в „системата Борисов“, хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината.

Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система. За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост, както и  подкрепа от страна на ЕС“, посочва той.

Според народния представител управляващите в България пренебрегват демокрацията и правовата държава. „Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол. Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите“, убеден е Ернст.

Но много от българите са на различно мнение:

„За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: хиляди излязоха на улицата в подкрепа на демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания“. Депутатът от Бундестага призовава ЕС да подкрепи този процес.

„Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите“, съветва той.

Клаус Ернст подкрепя парите от еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона, а мониторингът за България да остане.

„Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната. Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно“, препоръчва той.

реклама
loading...

Е,ка ще има коментари щом умните хора отвьн го разкриват кой е Бойчето какво повече да сё пище.Само ОСТАВКА и да отдьхне този ограбен народ.

Златанов- Новината не е Фалшива.Борисов е Бивш Чешки Затворник за Кражба на Коли и Нарко Трафик.Той е срам за България.Никоя страна от ЕС няма Премиер Бивш Затворник. ГЕРБ-ОСТАВКА И ЗАТВОР.Вън МАФИЯТА И МУТРИТЕ.

Може би конфискуване на имуществото и затвор за злоупотреба със властта си ..кражба …

Поредната фалшива новина. Фабриката за лъжи работи с пълен капацитет😀😀😀

Същото бих казал на господина от Дойчланд.
Само с едно уточнение.Всичко гореизложено за корупцията в България и други техни любими дъвки са плодовете на българи,които от много години са извън парламента.А камъните не ги хвърлят в дупките с цел да бъдат запушени,а по всички,които имат позиции в администрацията.Това е българина по рождение: да лъже,краде и завист.Зсщо да не служим на немец,американец,та и руснак да бъде.Това един вид спорт.
Корупция и то в размери много по голяма и от Румъния има в Германия.
Да си погледне господинчето Немец двата големи месокомбината,спекулативните заповеди за работа,към повечето работещи предимно българи,румънци,молдовци,поляци и украинци.След това да говори за България и корупцията.
Във повечето стари държави от ЕС има корупция,която във средства е много по голяма от нашата и тази в Румъния.
С една съществена разлика: В тези страни отдавна има изградени демократични общества,заразлика от нашата.Ние сме доносници и обичаме да си унижаваме институцийте и хората без да си даваме сметка,че е в ущърб на държавата ни!
В тези държави в които не е имало комунизъм и социализъм,там обществата си имат изградена система за демокрация и обществен контрол.В нашата страна това явление и трябва още повече от 20-30 год.за да се изгради това състояние на изградено демократично общество,в което населението е самодисциплина рано и спазва конституцията! За българите е трудно разбираемо и изпълнимо.Ние хвърляме камъните,далеч от нас!

Много трудно ще стане .
Но аз съм убеден че БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ,пак ще съумее,да излезе от кризата .
А на олигарсите ,може би ще и остане времето в което са командвали.И ЩЕ БЪДАТ НАКАЗАНИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН .

Той си е в ред, но вие изглежда сте и – кривогледа, и с мозъчни отклонения!

Може би конфискуване на имуществото и затвор за злоупотреба със властта си ..кражба …

Румяна Игнатова, и ти си облагодетелствана тъпа патка заспала!

Какво значи „Борисов контролира медиите“? Ако беше така вие нямаше да постнете тази тъпа статия . БожковТВ непрекъснато плюе правителството. Как се крадат парите на Европа? Нали сам той казва, че внимателно ги контролират? А по принцип без контрол от правителството не става. Това да не е разграден двор?

Румяна Игнатова, и ти си една облагодетелствана, заспала тъпа патка.

Борисов е срам за България.Той е Бивш Чешки Затворник за Кражба на Коли и Нарко Трафик.Никоя страна от ЕС няма Премиер Бивш Затворник.ГЕРБ-ОСТАВКА И ЗАТВОР. Всичко написано е правилно.

ABSOLIYTNA FAL6IVA NOVINA……..TE V BRIYKSEL SI KAZAXA MNENIETO ZA KAKVO SA PROTESTITE I OT 2 SEDMITSI NIKOI NE E KAZAL I DYMA…

ФАЛШИВИ НОВИНИ! ЗАЩО ТОЗИ ГОСПОДИН КЛАУС ЕРНСТ НЕ ПОСОЧВА ПОИМЕННО МАФИОТИТЕ , С КОИТО Е ОБВЪРЗАН БОРИСОВ СЛЕД КАТО СВЕДЕНИЯТА МУ БИЛИ ОСВЕН ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ,ТАКА СЪЩО И ОТ ЧАСТНИ НЕОФИЦИАЛНИ КОНТАКТИ В БЪЛГАРИЯ ?НЕ ЗНАМ КОЙ ПИШЕ ОТ НЕГОВО ИМЕ ИЛИ ТОЙ САМИЯ ,НО ВСИЧКО НАПИСАНО УЖАСНО ВУНИ НА ЛЪЖИ, ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ !!!!!

26 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Валери Симеонов обеща: Добавки по 50 лева за всеки пенсионер ще има и през ноември, и през декември

реклама снимка: Вихрогон Добавки от 50 лв. към пенсиите ще има до края на годината. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов. „Нашето предизборно обещание вече е факт – при 250 лв. минимална пенсия, с добавката от 50 лв, която беше продължена до октомври, тя ще бъде …

Новини
Отровното трио показа държавната резиденция на Гешев и попита: Как италианската спалня и билярда са мерки за сигурност?

реклама снимки: Фейсбук/Отровното трио , Тутър/@IvanGeshevPG „Заради оглушителното мълчание на Министерски съвет по въпроса защо Иван Гешев живее в резиденция Бояна (дом №5) и неговото изказване, че „от този храст няма да излезе заек“, решихме да покажем съдържанието на „храста“, това написа Отровното трио в свой пост във Фейсбук. Бабикян, …

Новини
Николай Нанков, любимецът на Бойко Борисов, се оженил тайно в четвъртък

реклама снимка: Фейсбук/ Николай Нанков Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков вече е женен, предаде 24chasa.bg. Нанков и любимата му Елена минали под венчилото на тайна церемония миналия четвъртък, издаде премиерът Борисов по време на посещение във велинградското село Грашково. „Сега съм взел Нанков, който се ожени тайно …