fbpx

Немски депутат: Системата в България е пропита с корупция. Борисов и приближените му олигарси контролират всичко. Хората с право се вдигат срещу мафията

Новини
26
реклама

Кадър Б. Борисов ФБ и Клаус Ернст, Уикипедия

Борисов се опитва да запази властта си, приближени нему олигарси контролират медиите, а съдебната система е подчинена на неговите интереси. Така той обезличава демократичните институции, казва германски депутат за Deutsche Welle.

Най-големият проблем в България е корупцията и пълзящото премахване на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време изглежда, че си сътрудничи с корумпирани олигарси.

Според медиите, съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов. В една правова държава такова нещо е недопустимо.“

С тези думи германският депутат Клаус Ернст описва настоящата ситуация в България. Ерност е посещавал страната ни и редовно следи събитията в нея – чрез медиите и чрез свои неофициални контакти. Той е заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния в Бундестага. Ернст подкрепя протестите и желанието за промяна, но е наясно, че борбата с корупцията ще бъде дълга и трудна.

„Със сигурност трябва да се използва възможността за ново начало, която дават едни нови избори. След толкова много години, прекарани в „системата Борисов“, хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината.

Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система. За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост, както и  подкрепа от страна на ЕС“, посочва той.

реклама

Според народния представител управляващите в България пренебрегват демокрацията и правовата държава. „Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол. Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите“, убеден е Ернст.

Но много от българите са на различно мнение:

„За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: хиляди излязоха на улицата в подкрепа на демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания“. Депутатът от Бундестага призовава ЕС да подкрепи този процес.

„Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите“, съветва той.

Клаус Ернст подкрепя парите от еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона, а мониторингът за България да остане.

„Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната. Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно“, препоръчва той.

реклама
loading...

Е,ка ще има коментари щом умните хора отвьн го разкриват кой е Бойчето какво повече да сё пище.Само ОСТАВКА и да отдьхне този ограбен народ.

Златанов- Новината не е Фалшива.Борисов е Бивш Чешки Затворник за Кражба на Коли и Нарко Трафик.Той е срам за България.Никоя страна от ЕС няма Премиер Бивш Затворник. ГЕРБ-ОСТАВКА И ЗАТВОР.Вън МАФИЯТА И МУТРИТЕ.

Може би конфискуване на имуществото и затвор за злоупотреба със властта си ..кражба …

Поредната фалшива новина. Фабриката за лъжи работи с пълен капацитет😀😀😀

Същото бих казал на господина от Дойчланд.
Само с едно уточнение.Всичко гореизложено за корупцията в България и други техни любими дъвки са плодовете на българи,които от много години са извън парламента.А камъните не ги хвърлят в дупките с цел да бъдат запушени,а по всички,които имат позиции в администрацията.Това е българина по рождение: да лъже,краде и завист.Зсщо да не служим на немец,американец,та и руснак да бъде.Това един вид спорт.
Корупция и то в размери много по голяма и от Румъния има в Германия.
Да си погледне господинчето Немец двата големи месокомбината,спекулативните заповеди за работа,към повечето работещи предимно българи,румънци,молдовци,поляци и украинци.След това да говори за България и корупцията.
Във повечето стари държави от ЕС има корупция,която във средства е много по голяма от нашата и тази в Румъния.
С една съществена разлика: В тези страни отдавна има изградени демократични общества,заразлика от нашата.Ние сме доносници и обичаме да си унижаваме институцийте и хората без да си даваме сметка,че е в ущърб на държавата ни!
В тези държави в които не е имало комунизъм и социализъм,там обществата си имат изградена система за демокрация и обществен контрол.В нашата страна това явление и трябва още повече от 20-30 год.за да се изгради това състояние на изградено демократично общество,в което населението е самодисциплина рано и спазва конституцията! За българите е трудно разбираемо и изпълнимо.Ние хвърляме камъните,далеч от нас!

Много трудно ще стане .
Но аз съм убеден че БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ,пак ще съумее,да излезе от кризата .
А на олигарсите ,може би ще и остане времето в което са командвали.И ЩЕ БЪДАТ НАКАЗАНИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН .

Той си е в ред, но вие изглежда сте и – кривогледа, и с мозъчни отклонения!

Може би конфискуване на имуществото и затвор за злоупотреба със властта си ..кражба …

Румяна Игнатова, и ти си облагодетелствана тъпа патка заспала!

Какво значи „Борисов контролира медиите“? Ако беше така вие нямаше да постнете тази тъпа статия . БожковТВ непрекъснато плюе правителството. Как се крадат парите на Европа? Нали сам той казва, че внимателно ги контролират? А по принцип без контрол от правителството не става. Това да не е разграден двор?

Румяна Игнатова, и ти си една облагодетелствана, заспала тъпа патка.

Борисов е срам за България.Той е Бивш Чешки Затворник за Кражба на Коли и Нарко Трафик.Никоя страна от ЕС няма Премиер Бивш Затворник.ГЕРБ-ОСТАВКА И ЗАТВОР. Всичко написано е правилно.

ABSOLIYTNA FAL6IVA NOVINA……..TE V BRIYKSEL SI KAZAXA MNENIETO ZA KAKVO SA PROTESTITE I OT 2 SEDMITSI NIKOI NE E KAZAL I DYMA…

ФАЛШИВИ НОВИНИ! ЗАЩО ТОЗИ ГОСПОДИН КЛАУС ЕРНСТ НЕ ПОСОЧВА ПОИМЕННО МАФИОТИТЕ , С КОИТО Е ОБВЪРЗАН БОРИСОВ СЛЕД КАТО СВЕДЕНИЯТА МУ БИЛИ ОСВЕН ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ,ТАКА СЪЩО И ОТ ЧАСТНИ НЕОФИЦИАЛНИ КОНТАКТИ В БЪЛГАРИЯ ?НЕ ЗНАМ КОЙ ПИШЕ ОТ НЕГОВО ИМЕ ИЛИ ТОЙ САМИЯ ,НО ВСИЧКО НАПИСАНО УЖАСНО ВУНИ НА ЛЪЖИ, ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ !!!!!

26 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …