fbpx

„Не може да снимате тук“. Докъде стигна полицията, за да издири журналисти

Новини
външна реклама

Снимка ФБ/СЗ Арена Бургас

„Полицаи в Бургас са ровили в масивите с лични данни, до които имат достъп. Измислили са си преписка и се опитаха да привикат на разпит човек само, за да разберат кой е снимал “Арена Бургас”. Направили са го, защото са го поискали от частна охранителна фирма.

Какво може да последва от привикване и разпит без основание?

външна реклама

Ченгеджийската практика е богата на примери.

За да улесня полицията в Бургас и охранителите, за които работи – бяхме аз и Георги Филипов“, призна журналистката Генка Шикерова.

Снимахме репортаж за разследването му за злоупотреби с обществени средства, което ще излезе в Черна книга на правителственото разхищение, уточни тя.

Полицията в Бургас понякога работи и за частни интереси. Така излиза от един случай, в който трима журналисти правят разследване, а полицията започва проверка заради това, че са снимали нещо, което не е забранено за снимане. Но пък е известен строеж, около който има твърде много въпросителни, пише Свободна Европа.

Едно „бижу“

Наричат я “спортното бижу” на Бургас. Строежът на “Арена Бургас” започна преди седем години. Обектът все още не е завършен, нито пък е сложена точка за разходите.

Стойността на залата нарасна от 35 млн. лв. на 75 млн. лв. и стана обект на няколко журналистически разследвания. Сега обаче полицията за първи път започва да издирва журналистически екип, който я снима.

Издирването беше представено като резултат от оплакване, но впоследствие се изясни, че оплакване няма.

Журналистите и полицията

От 2015 г. Фондация „Фридрих Науман“ организира ежегодното издаване на „Черна книга на правителственото разхищение“. Текстовете в нея се подготвят от разследващи журналисти, работещи за различни издания, в това число и за Свободна Европа. Отделни видеа разказват как разследванията са били направени.

Публикациите имат един общ знаменател – те показват случаите на неефективно или безотговорно харчене на парите на българския или европейския данъкоплатец. Сред големите постижения на „Черната книга“ са историите за АЕЦ „Белене“, за фалита на КТБ, за санирането, за финансирането на медии, за евросубсидиите, за строежа на магистрали и много други.

Едно от разследванията, които ще бъдат публикувани през тази година, е на Георги Филипов. То е посветено на парите, дадени за строежа на „Арена Бургас“. Докато Генка Шикерова и операторът Мирослав Михайлов снимат самия Филипов на фона на големия строеж, един мъж с вид на охранител им казва, че не могат да снимат тук – на отсрещния тротоар. Не вика полиция, но започва да снима журналистите с телефона си. После и колата на екипа, паркирана на съседната улица.

Залата не е забранен обект.

Във вторник шофьорът на автомобила получава обаждане от полицията да се яви в Пето районно полицейско управление в Бургас. Казват му, че причината е в това, че срещу хората, с които е бил, има оплакване и ще бъде образувана преписка. Присъствието му в района около “Арена Бургас” е било регистрирано от камери.

Шофьорът, чието име няма да споменем, има бизнес, свързан с превоз на пътници. Той е притеснен от неочакваното обаждане от полицията.

Продължението четете ТУК

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Синият талон на шофьора и трудовата книжка стават електронни

външна реклама Снимка вихрогон.бг Нови предложения внасят от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. За целта те са внесли в парламента предложения за промени в Кодекса на труда. Идеята е цялата информация от трудовите книжки да стане …

Новини
Състоянието на Каролев остава критично

външна реклама Снимка профил ФБ   Близо 3 месеца след инцидента в Пирин, икономистът Владимир Каролев остава в реанимацията. Травмите му, получени при падането в планината, са преодолени от лекарите и той се възстановява, но все още има нужда от реанимационно лечение и е на апаратна вентилация, пише Факти. Той …

Новини
Парламентът изслушва премиера, викат и Иван Гешев

външна реклама Кадър видео Нова ТВ По предварителната си програма днес депутатите трябва да изслушат главния прокурор Иван Гешев. Служебният премиер Стефан Янев ще бъде изслушан в парламента за финансово-икономическото състояние на държавата. В днешния дневен ред на депутатите е и актуализираният от кабинета План за възстановяване и устойчивост и …