Снимка pixabay
Всички знаят ползите от цитрусовите плодове и най-вече заради високото съдържание на витамин С. Много често изхвърляме кората, а тя има редица приложения, пише jenata.blitz.bg.
Ето кои са:
Конфитюр
Цитрусовите кори са чудесна основа за сладко. Не изисква сложни добавки, достатъчно е просто да ги почистите от мръсотията и след това да оставите корите на мандарините да киснат във вода за 12 часа. Така че цялата горчивина ще излезе от тях.
След това сварете захарния сироп и можете да добавите корите към него. Всички заедно трябва да се готвят в продължение на 40 минути.
Ако сте любител на подправките, добавете канела, карамфил или джинджифил в края. Някои твърдят, че сладкото от мандарини е полезно при настинки, защото съдържа достатъчно витамин С.
Захаросани плодове
Готвенето на захаросани плодове е същото като при конфитюра – трябва да ги измиете и накиснете. Захарният сироп е необходим и за захаросани плодове, но в много по-малки количества.
Сварете кората в сироп, докато напълно заври. След това разпределете парчетата върху пергамент и оставете да изсъхнат при стайна температура за два дни.
За мебели
Ако имате домашен любимец в къщата си, който гризе мебелите, измийте местата с кора от мандарина. Необходимо е да се уверите, че сокът от плода попада върху точните места, които домашният любимец обира да ръфа.
Също така мандариновите кори е добре да се сложат гардероба или килера, ако имате проблем с молците. Поставете парчетата на рафтовете. И така, молецът ще изчезне оттам, а дрехите ще имат приятен цитрусов аромат.
Тоник
Залейте мандариновата кора с вода и я оставете да се запари за 2-3 дни. Ще имате тоник с витамин С, който ще изглади кожата ви и ще й придаде здрав тен. С него може да си направите и киселинен пилинг, благодарение на които ще се отървете от черните точки по кожата.