fbpx

Не е ясно още колко трае имунитета след Ковид-19

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Китайско проучване показва, че антителата срещу SARS-CoV-2 остават високи за 2-3 месеца, особено ако пациентът е имал леки симптоми.

Само бъдещи проучвания могат да ни дадат отговори колко ще трае имунитетът ни след имунизация и след преболедуване от Covid-19, пише Norsk Helseininformatikk AS – компания за информация на здравните специалисти в Скандинавия.

външна реклама

Изследванията досега показват, че неутрализиращите IgG антитела срещу SARS-CoV-2 могат да персистират в продължение на поне 40 дни след началото на заболяването. При други коронавируси, като SARS-CoV-1, концентрацията на IgG остава висока за около 4 до 5 месеца, преди да започне да намалява през следващите 2 до 3 години. За MERS-CoV антителата са се задържали до 34 месеца. Понастоящем не са потвърдени реинфекции с ТОРС-CoV-2, пише Пловдив 24.

Много вирусни инфекции при хората, като грипния вирус, не осигуряват дългосрочен имунитет, пишат още специалистите.

При инфекция с Сovid-19, при повечето хора IgM и IgG антитела се откриват в рамките на няколко дни до седмици. Колкото е по-тежка инфекцията, толкова по-мощен е антитяло отговорът. Въпреки това, откриването на антитела и високи титри не винаги корелира с клиничното подобрение на Сovid-19. Случаи на лека Сovid инфекция показват, че симптомите могат да отслабват преди това. Въпреки това количеството вируси обикновено достига най-високото си ниво в началото на заболяването и след това намалява, когато се развият антитела и титрите на антителата се увеличават през следващите 2 до 3 седмици.

 

Съществува и несигурност, свързана с валидността на серологичните тестове, например когато става въпрос за кръстосана реактивност с други коронавируси – които могат да доведат до фалшиви положителни резултати. Също така не знаем със сигурност дали мощен IgG отговор съответства на имунитета.

Интервенциите на общественото здраве, лечението с плазма за възстановяване, както и развитието на ваксината зависят от доброто познаване на имунитета след Сovid-19 инфекция. В момента само ограничени данни показват, че след инфекцията наистина настъпва временна защита.

Това, от което се нуждаят сега специалистите са групи от хора, които са се възстановили, след като са преминали Сovid-19, за да се изследва каква е степента и продължителността на имунитета.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
НСИ: Средната работна заплата расте, вече е 1500 лв за март

външна реклама Снимка вихрогон.бг Средната брутна месечна работна заплата за януари 2021 г. е 1 454 лв., за февруари – 1 431 лв., и за март – 1 500 лева. По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2021 г. …

Новини
1
Сестрата на Саня Борисова се сгоди за жена

външна реклама Снимки профил инстаграм Сестрата на актрисата Саня Борисова, която е по-известна с брака си с режисьора Ники Илиев, не е толкова популярна у нас, но затова пък е доста известна в Дубай, където живее и работи от 10 години. Рене, както я наричат приятелите, работи като модел и …

Новини
Масов бой в заведение в Разлог след направена забележка

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Масов бой след скандал е възникнал снощи около 22 часа в заведение в Разлог. На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как група мъже се нахвърлят върху друга компания. Разменят се силни удари, чупят столове и маси. От пресцентъра на полицията съобщиха, че …