НАП разяснява: Дюнери и бързи закуски не са с намалено ДДС

Новини

Националната агенция по приходите излезе с тълкуване кои храни и услуги ще са с намалено ДДС след влизането в сила на новите промени в данъчното законодателство.

Намалената ставка от 9%, освен за услугите по настаняване, от 01.07.2020 г. се прилага и за ресторантьорски и кетъринг услуги. По дефиниция „Ресторантьорски услуги“ включва само услугите, които се състоят от „доставка в помещенията на доставчика на приготвена или неприготвена храна и/или напитки за човешка консумация, следвани от достатъчно подпомагащи услуги, които позволяват незабавното им консумиране“.

Тук не влиза обикновената доставка на храна без участието на сервитьор (например доставка за вкъщи от ресторанти, супермаркети и други подобни). В новите правила не влизат продажбата на храна от вендинг машини, мини бар и магазини, включително от топла витрина, продажбата на храна от каравани, фоайета на кина, павилиони/будки и други обекти на доставчици, предоставящи храна, когато анализът на цялостната сделка в качествено отношение показва, че елементите на предоставяне на услуги, които предхождат и съпътстват доставката на храните, не са с по-голяма тежест; продажбата на храна от гишета на ресторанти за консумация извън ресторанта („drive in“, „walk through“) и т.н.

Дори при консумация на място, баничарници, дюнерджийници, хамбургери и пици на парче например не подлежат на облагане с по-нисък данък, пише tribune.bg.

От НАП уточняват, че ресторантьорски услуги са налице и при предоставянето за консумация на място в ресторантите за самообслужване – заведения, в които се предоставя на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място, предоставят се мебели – маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление/климатизиране на заведението (когато същото е закрито помещение), поддържане на хигиената в заведението. Наличен е обслужващ персонал, към който клиентът би могъл да се обърне при необходимост за разяснения относно предлаганите ястия и напитки и който формира индивидуални порции, съобразно индивидуалните поръчки на клиентите, предоставяне на прибори и други подобни, необходими за храненето, почиства масите в зоните за хранене.

Ресторантьорска услуга е налице и в случаите, когато се предлага закуска, обяд или вечеря на блок-маса в ресторанти или в хотели и други подобни места за настаняване, когато не е включена в цената на услуга по настаняване.

Ресторантьорски услуги са налице и при предоставяне на храна и напитки в търговски обекти при система за продажба „food court“. „Food court“ е система за продажба, която се прилага в търговските центрове и включва продажбата на определени продукти на клиенти в определени за целта специални зони. В рамките на тези зони са разположени т.нар. боксове – места, от които доставчиците предлагат готова за консумация храна. В рамките на боксовете всеки доставчик разполага с касово-продажбена част, кухненска част, (понякога) дори с магазинна площ и с част, предназначена за консумация – обща част, предназначена за консумация на храни от клиентите на всички тези доставчици. Клиентът получава готова храна най-често в еднократна опаковка/прибори за еднократна употреба, която може да консумира в обособената зона за хранене. В обичайния случай в такива зони храната се консумира на място, като изнасянето ѝ извън зоната е по-скоро изключение, предвид недопустимостта да се консумира в останалите части на търговския център.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
НОЩ при Борисов за обсъждане на актуалната епидемична обстановка

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членовете на Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. На разговора присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, информира БНТ. Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев и Щаба да продължат усилията за …

Новини
Борисов: Прокуратурата прави тези публични събития, за да се угоди на президента

Виждате, че за да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития. Това си е тяхна работа, нали той каза, че имало двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и не сте знаели. Казах каквото знам. Това обяви премиерът Бойко …

Новини
Ананиев: 200 болни на ден е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките

„Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщи БНТ. 174 нови случая на коронавирус у нас, има още 4 …