fbpx

НАП е осъдена да плати обезщетение за изтичането на лични данни

Новини
външна реклама

Съдът приема, че всеки, който е претърпял материални или нематериални вреди в резултат на нарушение на регламента за личните данни, има право да получи обезщетение от администратора или обработващия данните.

Националната агенция по приходите (НАП) е осъдена окончателно да плати обезщетение за изтичането на лични данни от лятото на 2019 година. Делото е заведено от К.С. – една от жертвите на теча, а произнасянето е на Върховния административен съд (ВАС), чието решение е от 10 май. С него приходната агенция е осъдена да плати 500 лева, съобщава „Сега„.

Казусът стига до върховния съд, защото агенцията обжалва решение на долната инстанция от септември 2020 г. Тогава Административният съд – София град (АССГ) гледа иск по Закона за отговорността на държавата, свързан с Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR).

външна реклама

Жалбоподателят – К.С. претендира 1000 лева обезщетение за вреди, настъпили от неправомерното бездействие на НАП да изпълни задължението си да защити по сигурен начин данните й като гражданин. Съдът оценява вредите й на 500 лева, като аргументите на първата инстанция са приети и от върховните съдии в състав Марина Михайлова (председател и докладчик), Здравка Шуменска и Донка Чакърова. Прокуратурата и НАП твърдят, че искът на К.С. трябва да бъде отхвърлен. Магистратите приемат, че е доказано, че К.С. се е почувствала притеснена и несигурна, тъй като личните й данни са станали общодостъпни и злоупотребите с тях не са изключени и в бъдеще.

 

По делото на първата инстанция Административния съд – София град предлага на НАП да бъде назначена експертиза и специалист по киберсигурност, които да отговорят на поставени от агенцията задачи, но агенцията отказва.

Над 15 юли 2019 година стана известно, че данните на над 6 милиона души са изтекли. По случая се активизира и прокуратурата, която започна разследване, което все още не е приключило. По него беше арестуван Иван Тодоров – шефът на фирмата „Тад груп“, отговаряща за киберсигурността, който беше обвинен в кибертероризъм, заедно с негов служител, а търговският директор на дружеството получи обвинение за подбудителство. Тодоров остана в ареста до февруари 2020 г., когато бе освободен под гаранция.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Предупреждение за високи температури днес

външна реклама Снимка pixabay Половин България е с предупреждение за адска жега. Температурите ще доближат на места до 38 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за опасност от високи температури за 12 области от Западна и Централна България. външна реклама …

Новини
Банките в България премахват срочните депозити

външна реклама Снимка вихрогон.бг Депозитите на хората се превърнаха в разход за банките. Старото правило „Бели пари за черни дни” по време на криза доведе до сериозен ръст на депозитите през пандемичната 2020 година. Само за година спестяванията на домакинствата са нараснали с 12 % – до 63,5 млрд. лв. …

Новини
Николай Малинов: Всичко, което имат, са едни голи обвинения

външна реклама Кадър видео Нова ТВ   „Щом ще играем на карти, добре. Ще видим на какво ще заложат. Всичко, което имат, са едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и …