fbpx

НАП: 40 хиляди лева пенсия губите, ако на месец криете от заплатата по 300 лева

Новини
6
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Почти масова практика е част от заплатата да се укрива и върху нея не се плащат данъци и осигуровки. Работодателите често прибягват до тази практика, защото, по думите им, осигуряването е право, а не задължение. Така те спестяват по някои лев на фирмата, но за сметка на служителите си и тяхното бъдеще.

При укриване на 300 лв. от заплата в продължение на 22 години родните работници губят по 34 848 лв. от пенсията си. Това показват изчисленията на софтуера на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg.

външна реклама

 

Тази практика значително намалява компенсацията за болничен, майчинство, безработица, но се отразява и в по-дългосрочен план – при пенсиониране. Не е тайна, че повечето пенсии в България са ниски. Средният им размер за област Пловдив е 403 лв.

Така например работниците, които всеки месец прибират в джоба си по 1200 лв., каквато е средната заплата за областта по данни на НСИ, но декларират възнаграждение от 900 лв., а остатъка получават на ръка, търпят редица загуби. Парите за безработица падат с 1620лв. при 10-годишен стаж, а за цялото майчинство – с 3259.20 лв.

Припомняме, при формирането на размера на майчинството се вземат доходите от последните 24 календарни месеца, предхождащи този на отпуска.

Общите загуби на работниците за 30 години при укриване на 300 лв. от възнаграждението възлизат на 41 370.60лв. Осреднените загуби на човек за година са 1379,02 лв. Крайният резултат от укриването на възнаграждението е липса на доверие в осигурителната система.

Освен чисто социални проблеми осигуряването на сума, по-малка от реалния доход, носи и други рискове. Например, ако млада двойка реши да тегли заем от банката, за да си купи апартамент, ще срещне трудности в отпускането му. Това се дължи на факта, че банковите служители гледат сумата, на която се осигуряваме, а не реалната заплата, която не можем да докажем.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Има полза само и единствено ако пенсията се онаследява независимо кога е починал даденото лице!

А гаранция че ще доживея до пенсия
Нищо на тая държава която съсипва родината ни
Осигуровки ли от 18 години съм куц
Иначе ме водят здрав
Нищо не искам от тази държава и тя да не иска нищо от мен

Добре има пенсионери, които не са получавали пари под масата защото са работили при соца. Какви са техните пенсии?

Груба сметка за 20 години по 300лв месечно прави 72000лв или ако съм си ги спестил или скрил и живея 10г след пенсия ще имам 600лв на месец един вид втора пенсия. Това е чиста математика. При сегашното полежение общо ще имаш около 1000лв на месец. Разбира се това е теоретично защото има инфлация която се храни от парите ни. Както и девалвация която също не е за подценяване.
ТРУДНО РЕШЕНИЕ НА ТОВА УРАВНЕНИЕ.

Че е ПУНТА МАРА ДЪРЖАВАТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО .
ИСКАТЕ ПОВЕЧЕ ПРИХОДИ , ГОВОРИТЕ ЗА ДОБРИ ПЕНСИИ И ДРУГИ ПЛАЩАНИЯ ОТ РОДА САМО ДОКАТО ВЗЕМЕТЕ КИНТИТЕ !!!
ПОСЛЕ – ЗАПОЧВАТЕ С ЯКОТО ПРЕЦАКВАНЕ !!!
А ХОРАТА СА ДАЛИ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО СИ И ОЧАКВАТ СЪЩОТО ОТ ДРУГАТА СТРАНА.
АКО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ХОРАТА ГИ МОЛЯ ДА УКРИВАТ ДОХОДИ . ТАКА ПО-МАЛКО ЩЕ СА ПРЕЦАКАНИ !!!

Че е ПУНТА МАРА ДЪРЖАВАТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО .
ИСКАТЕ ПОВЕЧЕ ПРИХОДИ , ГОВОРИТЕ ЗА ДОБРИ ПЕНСИИ И ДРУГИ ПЛАЩАНИЯ ОТ РОДА САМО ДОКАТО ВЗЕМЕТЕ КИНТИТЕ !!!
ПОСЛЕ – ЗАПОЧВАТЕ С ЯКОТО ПРЕЦАКВАНЕ !!!
А ХОРАТА СА ДАЛИ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО СИ И ОЧАКВАТ СЪЩОТО ОТ ДРУГАТА СТРАНА.
АКО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ХОРАТА ГИ МОЛЯ ДА УКРИВАТ ДОХОДИ . ТАКА ПО-МАЛКО ЩЕ СА ПРЕЦАКАНИ !!!

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Вики от „Мастило“ – жертва на нападение в Испания

външна реклама Снимка профил ФБ Певицата Виктория Терзийска, която широката публика познава като вокалистка на група „Мастило“, стана жертва на опит за измама в Барселона, пише „Монитор„. Изпълнителката на „В ръцете ти е най-добре“ е на почивка в Испания в компанията на мъжа си – бизнесменът Петър Величков. външна реклама …

Новини
1
Politico: Процентите на ГЕРБ падат

външна реклама Кадър видео ФБ Ерозията на доверието е голяма и за това свидетелстват данните на брюкселското издание Politico, което следи обществено-политическите процеси не само у нас, но и в цяла Европа. Само преди седмица, когато у нас започнаха да излизат и първите социологически проучвания, стана ясно, че ударът за …

Новини
Нова операция на КАТ в цялата страна

външна реклама Кадър видео БНТ В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ – ГД „Национална полиция“. Полицейските действия ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда …