Най-големият тест за ваксина срещу Covid-19 започва в понеделник, доброволците са 30 000

Новини
реклама

Най-голямото изследване за ваксина срещу Covid-19 в света започна в понеделник. Първите от общо 30 000 доброволци приемат доза от потенциалната ваксина, която е разработена от американската компания „Модърна“ с подкрепата на правителството на САЩ, съобщава „Стандарт“. Ваксината е една от няколкото кандидат ваксини, разработвани по света, която навлезе в последна фаза на клиничните изпитания. Все още няма гаранция, че експерименталната ваксина наистина ще ни защити.

Доброволците няма да знаят дали получават истинската ваксина или плацебо. След две дози учените ще следят отблизо коя група има повече инфекции, докато се занимават с ежедневната си рутина, особено в райони, където вирусът все още се разпространява.

Няколко други ваксини, направени от Китай и от британския Оксфордски университет в началото на този месец, започнаха по-малки тестове в Бразилия и други силно засегнати страни.

В САЩ обаче има изискване ваксините да преминават изпитания в страната, ако ще се прилагат на територията й. Затова всеки месец до есента финансираната от правителството Мрежа за превенция на COVID-19 ще провежда ново проучване на потенциална ваксина, всяко от тях върху 30 000 доброволци.

Мащабните проучвания не са само за да се провери дали ваксините работят – те са необходими за проверка на безопасността на всяка потенциална ваксина. И спазването на същите правила при изследването ще позволи на учените в крайна сметка да сравнят всички ваксини.

През август е предвиден тест на ваксината на университета Оксфорд, през септември – на кандидата на „Джонсън енд Джонсън“, и през октомври – на „Новавакс“. „Пфайцър“ подготвя свое изследване през лятото.

Цените на акциите на „Модърна“ се повишиха с 11 на сто заради началото на тестовете на потенциалната ваксина.

Обикновено са необходими години, за да се създаде нова ваксина от нулата, но учените този път поставят рекорди за бързина, подтикнати от знанието, че ваксинацията е най-голямата надежда в света срещу пандемията. Коронавирусът дори не беше известен преди края на декември, а производителите на ваксини започнаха да действат на 10 януари.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Голямо отличие за Мутафчийски, стана Доктор хонорис кауза на Военноморското училище във Варна

реклама снимка: сп. „Контрафорс“ Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg. Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, …

Новини
Бабикян от Отровното трио: И да направим партия, и да не направим, все ще ни ругаят

реклама кадър: YouTube/ Darik Plus Правили сме различни неща досега, за да изразим нашето недоволство от действията на правителството, обяви в ефира на „Дарик“ един от членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и разказва как са се сдобили с прозвището „Отровното трио“ – много преди тазгодишните протести. Той обяви, че юли са решили …

Новини
КЗП: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

реклама Снимка: Pexels Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални …