fbpx

Над 170 000 пенсионери могат да поискат преизчисление на пенсията

Новини

Снимка вихрогон.бг

Новата формула ще доведе и до средно с 50-60 лв. по-висока държавна пенсия за жените, които ще се оттеглят от работа с пенсия от двата стълба след 1 септември.

От днес влиза в сила новият механизъм за намаление на индивидуалния коефициент при пенсиониране. Той ще засегне основно хората, които са се възползвали се от ранното пенсиониране, като военни и полицаи, както и такива, които получават инвалидна пенсия. те могат да поискат преизчисление на пенсията, за да получат увеличение. Според новия механизъм редукцията на пенсията от НОИ вече ще е 9, а не досегашните 20 процента.

външна реклама

Заради по-ранното си пенсиониране общо 172 226 души у нас с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%. Част от пенсиите на тези хора ще се вдигнат заради новото правило. Втора пенсия обаче ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст, пише pariteni.

Тези хора могат да подадат заявление с искане за преизчисляване на пенсията, ако това е по-благоприятно за тях. Заявлението се подава лично или с нотариално заверено пълномощно в териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията, не по-късно от 30 септември 2022 г. Когато човек получава пенсия, приравнена на минималната, но действителният е размер е по-нисък от нея, преизчисляването може да няма очаквания ефект.

Когато преизчисленият размер остане отново под минималната от 300 лева, той ще продължи да се изплаща без промяна, а ако надхвърли с малко прага, увеличението ще е ниско, уточняват от НОИ. Тези случаи ще са повече при пенсиите за инвалидност, тъй като 105 549 или почти 70% на сто от изплащаните 151 246 пенсии с намален коефициент, са в минимален размер.

Не така стоят нещата при пенсиите за стаж и възраст с намален коефициент, които са 15 134. От тях минимална пенсия взимат едва 1 503 пенсионери или малко под 10 на сто, поради което ефектът от преизчисляването при тях ще е по-осезаем.

Все по-трудно се пенсионираме

Новата формула ще доведе и до средно с 50-60 лв. по-висока държавна пенсия за жените, които ще се оттеглят от работа с пенсия от двата стълба след 1 септември.

Първите с право на втора пенсия ще бъдат около 17 хил. жени, които ще навършат 61 г. и 8 месеца. Новата формула засяга общо около 2 314 200 души, родени след 31 декември 1959 г. Около 168 хил. от тях ще имат втора пенсия между 2021 и 2024 г.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Възползваха се безплатно от труда на Лили Иванова

снимки: Инстаграм/Лили Иванова, кадър: bTV Едно от ненадминатите качества на примата на българската поп музика Лили Иванова е, че не спира да обича и да уважава публиката си. Любовта между феновете и певицата е толкова взаимна, че може да извини дори това, че някои зрители гледат нейното първокласно шоу гратис. …

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!