fbpx

Над 170 000 пенсионери могат да поискат преизчисление на пенсията

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Новата формула ще доведе и до средно с 50-60 лв. по-висока държавна пенсия за жените, които ще се оттеглят от работа с пенсия от двата стълба след 1 септември.

От днес влиза в сила новият механизъм за намаление на индивидуалния коефициент при пенсиониране. Той ще засегне основно хората, които са се възползвали се от ранното пенсиониране, като военни и полицаи, както и такива, които получават инвалидна пенсия. те могат да поискат преизчисление на пенсията, за да получат увеличение. Според новия механизъм редукцията на пенсията от НОИ вече ще е 9, а не досегашните 20 процента.

външна реклама

Заради по-ранното си пенсиониране общо 172 226 души у нас с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%. Част от пенсиите на тези хора ще се вдигнат заради новото правило. Втора пенсия обаче ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст, пише pariteni.

Тези хора могат да подадат заявление с искане за преизчисляване на пенсията, ако това е по-благоприятно за тях. Заявлението се подава лично или с нотариално заверено пълномощно в териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията, не по-късно от 30 септември 2022 г. Когато човек получава пенсия, приравнена на минималната, но действителният е размер е по-нисък от нея, преизчисляването може да няма очаквания ефект.

Когато преизчисленият размер остане отново под минималната от 300 лева, той ще продължи да се изплаща без промяна, а ако надхвърли с малко прага, увеличението ще е ниско, уточняват от НОИ. Тези случаи ще са повече при пенсиите за инвалидност, тъй като 105 549 или почти 70% на сто от изплащаните 151 246 пенсии с намален коефициент, са в минимален размер.

Не така стоят нещата при пенсиите за стаж и възраст с намален коефициент, които са 15 134. От тях минимална пенсия взимат едва 1 503 пенсионери или малко под 10 на сто, поради което ефектът от преизчисляването при тях ще е по-осезаем.

Все по-трудно се пенсионираме

Новата формула ще доведе и до средно с 50-60 лв. по-висока държавна пенсия за жените, които ще се оттеглят от работа с пенсия от двата стълба след 1 септември.

Първите с право на втора пенсия ще бъдат около 17 хил. жени, които ще навършат 61 г. и 8 месеца. Новата формула засяга общо около 2 314 200 души, родени след 31 декември 1959 г. Около 168 хил. от тях ще имат втора пенсия между 2021 и 2024 г.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Поли Генова показа бременното си коремче

външна реклама Снимка профил инстаграм Певицата Поли Генова очарова феновете си, които тръпнат в очакване, откакто се разбра, че тя чака второ дете. Тя позира за снимка край басейн, като порасналото ѝ коремче се вижда особено изразено, защото на снимката звездата е по бански. Любимката на публиката сподели в Инстаграм, …

Новини
Климатолог: Сняг в България още тази седмица

външна реклама Кадър видео БТВ Застудяването ще донесе първият сняг по високите върхове още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Това е в следствие на студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил …

Новини
МОН ще затваря училища, ако не се спазват мерките

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Успешното начало на учебната година с присъствено обучение трябва да бъде продължено, като се вземат всички мерки за минимизиране на риска от епидемична вълна и с грижа за здравето на учениците и учителите“. Това заяви министърът на образованието Николай Денков, цитиран от DarikNews.bg. външна …