fbpx

На работа в Италия само с Ковид сертификат

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Всеки работник, който не представи валиден здравен сертификат, ще бъде отстранен от работа без заплащане, но не може да бъде уволнен според проектопостановление.

Италианското правителство одобри вчера едни от най-строгите мерки срещу COVID-19 в света, като направи задължително за всички работници или да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от болестта, информира „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

външна реклама

Новите правила влизат в сила на 15 октомври в последното усилие на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди хората да се ваксинират и да притъпи заразата в една от страните, най-силно засегнати от вируса.

Всеки работник, който не представи валиден здравен сертификат, ще бъде отстранен от работа без заплащане, но не може да бъде уволнен според проектопостановление, видяно от „Ройтерс“. Пълните подробности трябва да бъдат публикувани по-късно.

Хората, които пренебрегват постановлението и отидат на работа, ще бъдат глобени между 600 и 1500 евро.

Въпреки че някои държави от Европейския съюз наредиха на здравните си работници да се ваксинират, никоя не направи Зеления пропуск задължителен за всички служители, което прави Италия прецедент за континента.

Пропускът първоначално беше замислен за улесняване на пътуванията из Европа, но Италия беше сред група държави, които бързо също така го направиха изискване за онези, които искат да имат достъп до места като музеи, фитнес зали и хранене на закрито в ресторанти.

През последните седмици в Италия имаше спорадични протести срещу нарастващия натиск за ваксинация, но повечето политически партии, както и основната федерация на работодателите подкрепиха този ход, надявайки се, че това ще предотврати сетнешни икономически затваряния.

Лидерите на профсъюзите бяха по-равнодушни, като казват, че тестове трябва да се дават свободно на работници, които отказват да бъдат ваксинирани, което им позволява да останат на работа.

Властите твърдят, че това ще насърчи хората да продължат да избягват ваксините. Източник от правителството обаче каза, че кабинетът ще държи твърдо ограничение на цените за тестове, налагайки максимална такса от 15 евро за възрастни.

Италия се нарежда на второ място по брой починали от COVID-19 в Европа след Великобритания, като повече от 130 000 души умряха от болестта след появата на пандемията в началото на 2020 г.

Около 74% от 60-милионното ѝ население е получило поне една доза ваксина, а 68% са напълно ваксинирани, като числата в голяма степен съответстват на повечето други страни от ЕС.

Подчертавайки значението на ваксините, италианската здравна фондация Gimbe обяви в доклад, че почти всички страдащи от COVID-19 в момента в болница са неваксинирани.

В доклада се изтъква, че ваксините са помогнали за намаляване на смъртните случаи в Италия с 96,3%, хоспитализациите с 93,4% и приема в интензивни отделения с 95,7%.

Италия през март нареди на здравните работници да се ваксинират или могат да бъдат отстранени от работа. Към днешна дата 728 лекари са били отстранени. Не е ясно към момента колко медицински сестри или болногледачи са отказали да се съобразят.

Подобна мярка във Франция влезе в сила в сряда.

Здравният министър Оливие Веран заяви вчера, че около 3000 здравни работници са били отстранени заради това, че не са се ваксинирали.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Между 5 и 15 години затвор очакват капитана на „Вера Су“ и помощника му

външна реклама кадър Нова телевизия Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб Вера Су. Двамата обжалваха наложеното от Добричкия окръжен съд „задържане под стража“ пред горната инстанция, съобщиха от пресцентнъра на апелативния съд. Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени …

Новини
Пирати откраднаха и пуснаха в интернет най-чакания филм на годината

външна реклама кадър: bTV В ранните часове на неделя по много пиратски сайтове се появи копие на най-очаквания филм за тази година – „Дюн“. Мащабната продукция по класическия роман на Франк Хърбърт е един от най-амбициозните кино проекти в последно време и официалното ѝ пускане по екраните и официалните стрийминг …

Новини
Доц. Ангел Кунчев е обявен като лекарят на годината

външна реклама кадър БНТ Доц. д-р Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“, обявиха от БЛС. Главният държавен здравен инспектор ще получи престижното отличие за активната му позиция и работа, предаде Нова телевизия. В Деня на българския лекар – 19 октомври предстои да бъдат връчени традиционните награди на Български лекарски …