fbpx
Блиц Новини

Кадър: БТВ 100-те бона висят на косъм: Жива енциклопедия взе акъла на Билалов

Страхотен участник седна в „стола на богатството“ тази вечер.

„Той е един истински апостол на новото време.

външна реклама

Пише книги, снима филми на тема българска история.

Изнася уроци пред хиляди деца, посещава неделни училища и български общности в чужбина.

А всъщност е дипломиран режисьор и оператор, както и магистър по история.

Да посрещнем живата енциклопедия Искрен Красимиров“, представи го водещият на „Стани богат“ Михаил Билалов.

„И режисьор, и историк съм. Колегите ми от „Незабравимата България“ ме наричат апостол, което може би обединява всичките компоненти – и филмите, и книгите, които пиша за героите.

И тези уроци по родолюбие, с които най-много се гордея – дечицата, които запалвам.

Запалих се, когато разбрах, че моят пра-прадядо е един от ботевите четници, един от 200-те юнаци, дали живота си. Казвал се е Никола Вълчев Минков.

Той е един от по-неизвестните четници – един обикновен човек от село, оставил си къщичката, оставил си семейството и отишъл да си даде живота“, разказа участникът.

„Какво се случи с дядо ти?“, попита го водещият.

„Заловен е след мистериозното убийство на Ботев.

Моите книги са документални изследвания по двата въпроса, които висят със страшна сила в нашата история – кой уби Ботев и кой предаде Левски.

Всъщност, аз използвам документи и разследвам в моите книги като Шерлок Холмс, а читателят като доктор Уотсън ми помага, за да стигнем заедно до истината. Какво е станало с пра-прадядо ми?

Той е един от малкото, които следват желанието на Ботев да спаси и изтегли четата в съседна Сърбия, което не става заради мистериозното убийство на Ботев.

Всъщност, той е един от осмината четници, които избягват в Сърбия. Хващат ги там, отново е предаден и е хвърлен последователно първо във Видинския, след това в Русенския затвор.

Там на един от първите съдебни процеси със заседатели и адвокати, един голям български адвокат Илия Цанов отменя смъртните присъди на ботевите четници и всъщност дядо ми е осъден на вечно заточение в Мала Азия, където загива“, сподели Красимиров.

В самата игра той първо мина лесно през стартовите пет въпроса, а шестият бе: „На брега на кой град се смята, че е родена богинята Афродита?“ – Атина, Солун, Пафос или Янина. Искрен посочи Пафос, което бе верен отговор.

„Еквивалент на коя съвременна длъжност в Османската империя е т.нар. мухтар?“

, го попита Билалов след това, а опциите бяха Полицай, Пожарникар, Счетоводител и Кмет. Историкът веднага посочи кмет, което бе правилно.

„Кой взема Оскара си за цялостно творчество, произнасяйки реч, която се състои само от една дума – „Благодаря“?“ бе следващото питане.

Тук вариентите, между които той трябваше да избира, бяха Марлон Брандо, Алфред Хичкок, Сашийн Малкото перо и Майкъл Мур. Тук участникът реши да попита публиката, която го насочи към Хичкок, а след като й се довери той продължи напред в играта.

Преди въпроса за 3000 лева сирената в студиото изсвири и така играта му ще продължи в утрешния ден.

външна реклама
Блиц Новини
Спрете се, случващото се с Евгени и Валерия премина всякакви граници

Кадри БТВ: Спрете се, случващото се Евгени и Валерия премина всякакви граници Драмата след края на романтичното риалити „Ергенът“ се оказа много по-голяма, отколкото по време на престоя на участниците в имението. Изписа се какво ли не по отношение на избора на Евгени, живота на Валерия и техните взаимоотношения след …

Блиц Новини
Запомнете го: Абитуриентът Петър завъртя България на малкия си пръст от бала

кадри Фейсбук/“Флагман“: Запомнете го: Абитуриентът Петър завъртя България на малкия си пръст от бала Абитуриентите нямали цели и планове за живота след училище? Не е вярно! Твърдението на Димитър Бербатов, който се възмути от поведението на зрелостници на пътя и ги разкритикува от телевизионния екран и в социалните мрежи, далеч …

Блиц Новини
Сашо Кадиев побесня: Благо Джизъса му взима хляба

кадри bTV: Сашо Кадиев побесня: Благо Джизъса му взима хляба Бившият футболист и последен оцелял в „Сарвайвър“ Благой Георгиев преживява истински ренесанс в разностранната си кариера. След като стана победител в шоуто, той буквално скочи с двата крака в родния шоубизнес. Макар и преди това да е имал екранни появи …

error: Content is protected !!