fbpx

На първо четене в ПК: Конкретен обвинител ще се занимава с разследвания срещу главния прокурор

Новини
реклама

Изображение гугъл мапс

Въпреки резервите на прокуратурата, че не е необходимо да има прокурор, който да разследва главния обвинител в държавата, мнозинството прие предложените поправки в Наказателно-процесуалния кодекс.

С 12 гласа „за“ и 9 „въздържали се“ правната комисия одобри на първо четене промените, инициирани от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които създават нова фигура – конкретен обвинител ще се занимава с разследвания срещу главния прокурор. Очаква се промените да бъдат разгледани на първо четене и в пленарната зала в петък, пише Дарик.

И днес по време на заседанието на правната комисия зам.-главният прокурор Красимира Филипова изложи резервите на прокуратурата към създаването на тази нова контролираща фигура. Тя изтъкна, че и сега има реална възможност за разследване срещу главния прокурор.

„Прокуратурата счита, че предвиждането на нова фигура не е необходимо. Съществува реална възможност и сега за разследване срещу главния прокурор. Дори и да е ръководител, той не може да се ползва с никакви привилегии, защото той има равни права като всеки един гражданин. И сега няма пречка да се провежда разследване срещу главния прокурор. Няма механизъм за процесулно влияние върху прокурори, които биха работили върху такива преписки“, посочи тя.

„Прокуратурата не е централизирана. Реално нито един прокурор не е подчинен на главния. Прокурорите дължат подчинение само на закона“, подчерта Филипова.

Напълно основателни са критиките към законопроекта, такава фигура не е нужна. Очевидни са добрите намерения, но съм против този законопроект“, коментира по време на дебата независимият депутат Явор Нотев.

Според него ще се стигне до наблюдаващ разследващия и до „по- и най-главен прокурор“. Той определи новата фигура като „супервайзър“ на главния прокурор.

реклама

„Този нов прокурор ще бъде обвинен в пасивност и че се поддава на влияние. По този начин се накърнява позицията на главния прокурор“, посочи Нотев.

От левицата също се обявиха против промените. Според тях така няма да се отговори на очакванията на обществото, а ще се появят нови желания кой да контролира контролиращия.

„Ще се дублират функциите с другите прокурори. Трябва да има контрол върху актовете, а не върху хората“, заяви социалистът Филип Попов.

„Когато не можеш да реформираш една институция, създаваш друга. Как си представяте воденето на едно такова разследване. Когато е свършил работата по сигнали, с какво ще се занимава, какво ще работи? Дайте пример за държава дали има подобна институция, за да се вдъхновим от нея. Въпросът за независимостта, отчетността и възможността за разследване на главния прокурор е много по-широк въпрос от това кой да го разследва. Това е прах в очите на хората“, заключи колегата му Крум Зарков.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“, който е от вносителите, защити предложението. По думите му така се отговаря на исканията на обществото, тъй като има недоверие към безпристрастно разследване на главния прокурор.

Според него новата фигура на разследващ ще бъде действаща.

„Ние предлагаме възможното в конституционния модел, който имаме. И Венецианската комисия да внесе проект тук, ще се намери някой да каже, че не става, само защото трябва да има опозиционна позиция“, обърна се той към колегите си.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …