fbpx

МЗ предлага за домашно лечение на ковид лекарствата да са безплатни

Новини

Снимка pixabay

Забелязва се тенденция към увеличение на случаите, което налага увеличаване на леглата за COVID болните. София, която е в оранжевата ще разполага с общо 552 легла за лечение на вируса, разпределени в 16 болници. От здравното министерство съобщиха, че за да намалят натиска върху болниците ще предложат пакет за лечение на коронавирус в кабинетите на личните лекари, педиатрите и специалистите по вътрешни болести. Ще има и безплатни лекарства за хората, които се лекуват в домашни условия.

В „Александровска“ болница в момента има общо 10 легла за лечение на коронавирус. Половината са за неусложнени пациенти и са заети.

външна реклама

„Реанимационните легла за наши пациенти с интензивно лечение са на 90% заети. Ежедневно през спешния център минават по 10 пациенти с коронавирусна инфекция. Определено се усеща четвъртата вълна на ковид“, каза д-р Петър Грибнев – зам.-директор на УМБАЛ „Александровска“.

В „Александровска“ утре ще бъдат разкрити още 30 COVID легла. Тя е сред петте столични държавни болници, които ще поемат най-много пациенти с коронавирус в оранжевата зона, съобщи БНТ.

„Персоналът е може би основният проблем за нас като управление на болницата, тъй като много трудно се мотивират хората. Знаете условията са много тежки“, д-р Петър Грибнев – зам.-директор на УМБАЛ „Александровска“.

Желаещи да работят в ковид сектора, който ще отвори утре, има. От здравното съобщиха, че ще бъдат осигурени допълнителни количества ремдесивир и други стратегически медикаменти за лечение на коронавирус.

А за да бъде намален натискът върху болниците се предвижда по-леките случаи да се лекуват в доболничната помощ. За целта се разработва допълнителен пакет, услуги, които ще се заплашат от здравната каса.

„Ще включва 2 до 3 прегледа, които ще се плащат. Още не е договорена цената, ще се плащат изследванията извън всякакви регулативни стандарти“, каза д-р Димитър Петров – служебен зам.-министър на здравеопазването.

Темата е обсъдена със сдружението на общопрактикуващите лекари вчера.

„Договорености не са постигнати. Не могат да се извършат такива посещения у дома и не могат да се извършват и такива манипулации“, каза д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар.

Не е ясно как ще се гарантира здравето на пациентите без ковид, които чакат пред кабинетите на личните лекари. Не е уточнено и как карантинираните заразени с ковид ще могат да ходят на прегледи и изследвания. А хората, които се лекуват в домашни условия ще получават безплатно част от лекарствата за ковид.

Ще се опитаме да го решим без рецептурна книжка. Това е еднократна рецепта. По преценка на лекуващия лекар всеки, който се лекува амбулаторно може да му се изпише необходимата терапия от този набор от медикаменти, не е казано, че всички трябва да ги пият, каза д-р Димитър Петров – служебен заместник-министър на здравеопазването.

Лекарите, които откажат да лекуват пациенти амбулаторно, ще бъдат санкционирани.

Ако лекари откажат да лекуват по този начин ковид пациенти ше им се спрат хилядата лева допълнително, тъй като те очевидно не искат да работят с ковид пациенти няма за какво да ги получават, каза д-р Димитър Петров – служебен заместник-министър на здравеопазването.

Методиката за заплащане за работата в неблагоприятни условия е променена от юли. Цените са съвсем различни и от първи юли това не са хиляда лева, каза д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар.

За да влезе в сила амбулаторната процедура е необходимо подписване на анекс към рамковия договор между Лекарския съюз и Здравната каса. Според служебният здравен министър плановите операции в болниците не трябва да бъдат спирани.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Възползваха се безплатно от труда на Лили Иванова

снимки: Инстаграм/Лили Иванова, кадър: bTV Едно от ненадминатите качества на примата на българската поп музика Лили Иванова е, че не спира да обича и да уважава публиката си. Любовта между феновете и певицата е толкова взаимна, че може да извини дори това, че някои зрители гледат нейното първокласно шоу гратис. …

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!