fbpx

МЗ предлага за домашно лечение на ковид лекарствата да са безплатни

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Забелязва се тенденция към увеличение на случаите, което налага увеличаване на леглата за COVID болните. София, която е в оранжевата ще разполага с общо 552 легла за лечение на вируса, разпределени в 16 болници. От здравното министерство съобщиха, че за да намалят натиска върху болниците ще предложат пакет за лечение на коронавирус в кабинетите на личните лекари, педиатрите и специалистите по вътрешни болести. Ще има и безплатни лекарства за хората, които се лекуват в домашни условия.

В „Александровска“ болница в момента има общо 10 легла за лечение на коронавирус. Половината са за неусложнени пациенти и са заети.

външна реклама

„Реанимационните легла за наши пациенти с интензивно лечение са на 90% заети. Ежедневно през спешния център минават по 10 пациенти с коронавирусна инфекция. Определено се усеща четвъртата вълна на ковид“, каза д-р Петър Грибнев – зам.-директор на УМБАЛ „Александровска“.

В „Александровска“ утре ще бъдат разкрити още 30 COVID легла. Тя е сред петте столични държавни болници, които ще поемат най-много пациенти с коронавирус в оранжевата зона, съобщи БНТ.

„Персоналът е може би основният проблем за нас като управление на болницата, тъй като много трудно се мотивират хората. Знаете условията са много тежки“, д-р Петър Грибнев – зам.-директор на УМБАЛ „Александровска“.

Желаещи да работят в ковид сектора, който ще отвори утре, има. От здравното съобщиха, че ще бъдат осигурени допълнителни количества ремдесивир и други стратегически медикаменти за лечение на коронавирус.

А за да бъде намален натискът върху болниците се предвижда по-леките случаи да се лекуват в доболничната помощ. За целта се разработва допълнителен пакет, услуги, които ще се заплашат от здравната каса.

„Ще включва 2 до 3 прегледа, които ще се плащат. Още не е договорена цената, ще се плащат изследванията извън всякакви регулативни стандарти“, каза д-р Димитър Петров – служебен зам.-министър на здравеопазването.

Темата е обсъдена със сдружението на общопрактикуващите лекари вчера.

„Договорености не са постигнати. Не могат да се извършат такива посещения у дома и не могат да се извършват и такива манипулации“, каза д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар.

Не е ясно как ще се гарантира здравето на пациентите без ковид, които чакат пред кабинетите на личните лекари. Не е уточнено и как карантинираните заразени с ковид ще могат да ходят на прегледи и изследвания. А хората, които се лекуват в домашни условия ще получават безплатно част от лекарствата за ковид.

Ще се опитаме да го решим без рецептурна книжка. Това е еднократна рецепта. По преценка на лекуващия лекар всеки, който се лекува амбулаторно може да му се изпише необходимата терапия от този набор от медикаменти, не е казано, че всички трябва да ги пият, каза д-р Димитър Петров – служебен заместник-министър на здравеопазването.

Лекарите, които откажат да лекуват пациенти амбулаторно, ще бъдат санкционирани.

Ако лекари откажат да лекуват по този начин ковид пациенти ше им се спрат хилядата лева допълнително, тъй като те очевидно не искат да работят с ковид пациенти няма за какво да ги получават, каза д-р Димитър Петров – служебен заместник-министър на здравеопазването.

Методиката за заплащане за работата в неблагоприятни условия е променена от юли. Цените са съвсем различни и от първи юли това не са хиляда лева, каза д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар.

За да влезе в сила амбулаторната процедура е необходимо подписване на анекс към рамковия договор между Лекарския съюз и Здравната каса. Според служебният здравен министър плановите операции в болниците не трябва да бъдат спирани.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Димитров, КНСБ: Цените на парното ще нараснат двойно

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Ръст на цените и на пазара на тока ще продължи и през следващите месеци. Необходими ли са спешни мерки и какви трябва да са те? Колко време ще продължи инфлацията? В „Твоят ден“ по Нова ТВ темите коментират Пламен Димитров от КНСБ и Васил …

Новини
Христо Гърбов засече Сашо Кадиев в ефир: Защо не се изслушваме?

външна реклама кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев изнемогва да води сам предаването при отсъствието на болната му колежка Десислава Стоянова. Доста нервен, дори задъхан, и тази сутрин той се опита сам да се справи с трудната задача. Това доведе до неловка ситуация с актьора Христо Гърбов, който …

Новини
Математикът Витанов: Заплахите за живота ми продължават

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Искам да кажа на младите си колеги, които ще правят анализи и прогнози – внимавайте много. Първите 2 седмици ще чакат да се провалите. Ако това не се случи, ще започнат да ви хейтят. Когато видят, че продължавате да не се проваляте, ще започнат …