fbpx

МВР дава съвети за шофиране при зимни условия

Новини
реклама

Кадър Нова ТВ

През зимата вниманието на шофьорите трябва да е силно изострено. Дори и на добре почистен път, е възможно да се попадне на участък, който е сенчест. При това положение е възможно да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е трудно управляем.

Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината – декември, изисква спокойствие, разумно поведение и изключителен опит зад волана, пише Марица.

Характерни за времето са мокри, заснежени и заледени настилки, които крият опасност при превишена скорост, рискови изпреварвания и са неподходящи за усъвършенстване уменията на млади и неопитни водачи.

 

Ако обстановката е усложнена и има силен вятър и навявания, шофирането трябва да става бавно и внимателно, особено когато се преминава край сгради, електропроводи и дървета.

Изключително опасно е и явлението, наречено „черен лед“. На пръв поглед настилката на пътя изглежда просто влажна, но всъщност е покрита с тънка кора прозрачен лед.

„Черен лед“ се образува поради разликата между температурата на въздуха и тази на асфалта. Ако температурата на асфалта е под нулата, то влажният въздух при контакт с него образува тънък и хлъзгав слой, за който няма видими индикации.

реклама

Полицията призовава ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, да маркирате мястото и да съобщите чрез телефон 112.

„Ако колата ви бъде затрупана, завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност газовете да влязат в купето и да ви отровят“, съветват още от МВР.

Важен съвет към шофьорите през зимния сезон е при образуване на колони от задръствания, да спират на дистанция, която позволява изтеглянето им. Не трябва да се използва аварийната лента, тъй като така ще се пречи на спасителните екипи.

По време на път е препоръчително седналите зад волана да следят за обстановката по радиото или интернет. Ако тя се усложни, пътуването трябва да се преустанови, като се спре в най-близкото населено място.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
FFP2 маските вече са задължителни за хората над 14 години в Австрия

реклама Снимка Емаг.бг Отсега нататък трябва да се носят по-филтриращи маски, които блокират 94 процента от аерозолите в автобуси, трамваи, влакове и в метрото. Мярката се прилага също в супермаркетите и в обекти за предоставяне на услуги, като автосервизи и лекарски кабинети. Заради новите по-заразни варианти на коронавируса е необходимо …

Новини
Как аюрведа помага при респираторни заболявания

реклама Заболяванията на респираторната система са често срещани през зимата. Когато става дума за обикновените болести като настинка и грип, които винаги са ни досаждали, в Индия местните са намерили решението още в дълбока древност. Познанието идва от вечните трактати на тяхната медицинската традиция, наречена аюрведа. Аюрведа лекува най-вече с …

Новини
Покорете пазара с уникални и практични столчета за хранене

реклама Ако сте избрали детски артикули за своята търговска дейност, вие не просто продавате стоки, а изпълнявате и своеобразни социални функции. Често с продуктите, които предлагате, вие помагате на родителите да избегнат стреса в различни ситуации, а храненето е една от тях. Това се отнася за столчетата за хранене на …