fbpx

Мухите замърсяват храната, когато кацат върху нея

Новини
реклама

Снимка pixabay

Едно от най-неприятните неща през лятото безспорно е наличието на много насекоми. Особено ако решите да хапвате навън, или нямате комарници на прозорците, положението може да стане много лошо.

Освен комарите, които могат да ни заразят с много опасни болести, като директно ни хапят, или ни побъркват с жуженето си, има още едно насекомо, което лятото побърква хората, пише zdrave.to.

Става въпрос за мухите. Те не само че ни кацат и жужат, кацат и на най-различни повърхности. Но какво се случва, когато кацнат и върху храната ни?

Ако досадната муха кацне върху храната ви, най-вероятно ще я изгоните с ръка и ще продължите да ядете. Но трябва ли да се притеснявате за микробите?

Според Томас Дж. Даниелс, доктор на научните науки и директор на Екологичната лаборатория в Университета Фордхам, има поне 100 различни видове мухи, които могат да пренасят бактерии, вируси и яйца паразити.

Мухата каца на вашата храна

След като мухата е хванала микробите, може да ги разпространи по няколко начина. Според Даниелс бактериите и вирусите в замърсена храна, оборски тор и други мръсни места се прикрепят към тялото на мухата и малките власинки по краката ѝ.

Когато мухата кацне на храната, тя оставя няколко от уловените по-рано микроби. По този начин потенциално сме изложени на риск от инфекция, въпреки че количеството на предавания патоген вероятно е малко.

Въпреки това, трябва да се притесняваме повече, ако мухата остане върху храната по-дълго време и се приготви за ядене. Когато една муха кацне на храна, тя не започва да яде малки парченца храна от чинията ви веднага. Вместо това насекомото отделя храносмилателни сокове върху храната, за да я омекоти и едва след това да я изяде. Но това дори не е най-лошото.

реклама

Соковете, които мухата отделя, са пълни с вредни микроорганизми, които живеят вътре в насекомото и има повече от тях, отколкото на краката ѝ. Това означава, че те са все още са живи. Така те се смесват с храна, която мухата абсорбира и остават в устата ѝ до следващото хранене.

Какви микроби могат да разпространяват мухите?

Учените знаят, че мухите могат да разпространят ешерихия коли, салмонела, хепатит А и ротавирус. Това съобщава сертифицираният специалист по инфекциозни заболявания и д-р Брент Лаартц.

Също така, мухите могат да разпространяват шигела – група бактерии, които са причинители на дизентерия. Шигела може да причини диария, треска и коремна болка.

 

Не се паникьосвайте

Но преди да хвърлите цялата храна от масата, струва си да знаете, че не всяка муха пренася гореизброените микроби. Споменатите по-горе са всички фекални бактерии и вируси, които не присъстват в храната на всяка муха.

Специалистите твърдят, че мухата ще трябва да кацне на сурово месо или фекалии, за да разпространи тези бактерии и вируси във вашата храна. Колкото по-чиста е вашата кухня, толкова по-малка е вероятността една муха да кацне на нещо мръсно и опасно и след това на храната ви.

Освен това само една муха на чинията ви не означава, че ще хванете някаква инфекция. Всичко зависи от това колко вредни микроорганизми пренася мухата, колко дълго седи върху храната ви и колко силен е вашият имунитет. Възможно е изобщо да не се заразите.

Трябва да се притеснявате повече, когато ядете на място с много насекоми, например, ако сте на пикник сред природата. В този случай се опитайте да покриете храната, когато не я ядете.

Експертите съветват да изхвърляте храна, която сте оставили непокрита, а има много насекоми наоколо.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов отново се похвали с кредитния ни рейтинг: Не ние, а световните експерти опровергават тезите за фалит

реклама кадър: Фейсбук/ Бойко Борисов Ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, това заяви министър-председседателят Бойко Борисов във Фейсбук, като цитира оценка на международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута …

Новини
Шефът на ЦИК: Изборите няма да се отлагат заради пандемията, ще са най-късно през май

реклама кадър: Вulgаrіа ОN АІR Парламетнарните избори няма как да бъдат отложени заради пандемията при сегашното българско законодателство. Това заяви категорично председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио. реклама Те може да се проведат най-късно в края на май 2021 г. Това стана ясно от думите …

Новини
СЗО призова Европа да не разхлабва мерките срещу COVID-19 по Коледа

реклама илюстрация Pixabay Не отпускайте мерките за борбата с разпространението на коронавируса по празниците, такъв призив отпрази Световната здравна организация към Европа. В същото време се отбелязва, че разпространението на коронавируса е ограничено благодарение именно на мерките от последните седмици, предаде Petel.bg. „Бъдете бдителни, ние отбелязваме положителния ефект от мерките, …