fbpx

Мюсюлманинът строител на църкви Турхут Исмаил удиви България

Незабавни статии

Кадри БТВ

Всяка вечер трябва да се замислите какво правите вие за държавата, а не какво държавата ви дава, защото държавата сме ние, каза той.

С един достоен човек, един от будителите на годината ни запозна Светльо Иванов в „120 минути“. Той е мюсюлманин, но се е заел да възстановява български храмове.

външна реклама

Турхут Исмаил е строителен предприемач. Баща на четири деца и в момента следва „Философия“ във Великотърновския университет. Започва преди 11 години, когато с приятели реставрират църква в с. Дъбовица. По-късно възстановява и църквата „Св. Св. Кирил и Методи“ в родното си място – село Искра. Досега е взел участие в реставрирането на 14 православни църкви и една католическа.

„Не е важно на кого се кланяш, а какви дела вършиш“, това казва строителя заел се с тази задача.

Строителството е в кръвта ми, казва Турхут, да създаваш нещо, да го гледаш как расте и хубавее е като да отгледаш дете. С храмовете започнах от любопитство. Втората църква беше като дълг към родното ми село. Удовлетворението при реставрацията е да видиш как е било, това не го приемам като работа, а като хоби. От храмовете печалба не търся. С реставрацията на църквата в родното ми село се сблъсках с тежка бюрокрация и много помогна Божидар Димитров, затова първия паметник, който направих е негов.

Добрите примери са заразни, полека-лека хората се завръщат към вярата, но няма млади, които да раждат деца.

Според него възпитанието идва от личния пример, който дават родителите. Така възпитава и хората около себе си, строи и създава, но макар и трудно ги учи да поддържат направеното.

Искам да им покажа, че животът е в техни ръце, че държавата са те и трябва да се грижат за себе си, завърши Турхут, който с примера си постепенно увлича и други хора да създават и да се радват на труда си.

външна реклама
Новини
Мария Илиева има рожден ден днес

Снимка инстаграм Днес една от най-обичаните български певици Мария Илиева празнува рожден ден. Талантливата изпълнителка започва да пее от почти 6-годишна възраст. Днес има зад гърба си завидна кариера, работи през годините с много известни български музиканти – Графа, Любо Киров, Криско и още други. Кариерата й стартира като вокал …

БТВ
България ликува: Радослав напусна Фермата

Кадри БТВ След поредица от драматични събития и много глад, най-после стопанството на „Фермата“ се отърва от най-големия дразнител Радо, който в крайна сметка реши сам да напусне, за да запази и малкото останало достойнство у себе си. След като опита с всеки един да промени мнението му и се …

Незабавни статии
Ники Кънчев съобщи скръбна вест: Отиде си Кристи

Кадри ютуб Вестителят на хубави и лоши новини Ники Кънчев и този път остана верен на себе си и отбеляза кончината на голямата звезда Кристи Макви, вокалист и музикант от популярната рок банда Fleetwood Mac. Британско-американската рок група бе една от най-успешните групи на всички времена, продала 100 милиона записи …

error: Content is protected !!