fbpx

Мярката „60/40“ само при спад на приходите над 30%

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Ако фирмата докаже спад на приходите над 40 процента , държавата ще продължи да изплаща компенсации за заплатите на служителите в размер от 60 процента от осигурителния доход, а при спад над 30 процента – компенсацията ще е 50 на сто от осигурителния доход.

Мярката „60/40“ ще бъде променена за юни и юли, като ще има два прага за изискване за спад на приходите на фирмите, които ще определят различна интензивност на държавната подкрепа, каза за БТА президентът на КНСБ Пламен Димитров.

външна реклама

Промяната в дизайна на мярката ще се гледа на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица.

 

В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 процента.

Най-вероятно ще се изчислява спад на приходите от продажби на фирмите средномесечно между април – май 2021, спрямо април и май 2019 година. Другият вариант е да се вземе април или май за база за сравнение за вход за мярката. За размера на възнагражденията, които ще бъдат компенсирани, ще се ползва осигурителният доход през април.

„Ако фирмата хикс има спад 30 и повече процента, то тя ще може да получи 50 на 50 процента подкрепа на всичките си разходи за труд в стойност, съотнесена към април 2021 година“, каза Димитров.

Според него фирмите от най-пострадалите сектори /туризъм, ресторантьорство, пътнически и въздушен транспорт, градски транспорт/ ще успеят да докажат все още 40 и повече процента спад и ще продължат да получават досегашната подкрепа – 60 на 40.

Промяната се налага заради липсата на средства, разходният таван, който е нотифициран в ЕК за цялата мярката 60/40, е милиард и половина лева, вече е доста силно изразходван – остават по-малко от сто милиона лева. Като това е таван. За нотифициране на по-голям таван са необходими поне два месеца, посочи Димитров.
Парите в момента трябва да се намерят чрез преструктуриране на разходите, затова, по думите на синдикалиста, е голям успех, че социалните партньори са успели да извоюват продължение на мярката за юни и юли месец.

По разчети на финансовия министър с увеличения праг за достъп, се очаква общата месечна подкрепа да намалее от 120 милиона лева на 70-80 милиона лева, тъй като по-малко от фирмите ще могат да докажат спад на приходите от над 30 процента.

Синдикати и работодатели са поискали разчети колко фирми ще могат да бъдат подкрепени с промяната на мярката.

От новия парламент и новото правителство те ще поискат мярката да се модифицира и да продължи да действа поне до края на годината, като се заплаща 75 процента от брутният доход на човека за времето, за което той не работи, защото фирмата има затруднения, като праговете отново ще са двайсет процента спад на приходите.

Според Димитров на този етап е важно мярката да не спира и хората и фирмите, които са сериозно пострадали от кризата, да бъдат подкрепени.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Махат синия талон на шофьора

външна реклама Снимка вихрогон.бг Нови предложения внасят от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. За целта те са внесли в парламента предложения за промени в Кодекса на труда. Идеята е цялата информация от трудовите книжки да стане …

Новини
Състоянието на Каролев остава критично

външна реклама Снимка профил ФБ   Близо 3 месеца след инцидента в Пирин, икономистът Владимир Каролев остава в реанимацията. Травмите му, получени при падането в планината, са преодолени от лекарите и той се възстановява, но все още има нужда от реанимационно лечение и е на апаратна вентилация, пише Факти. Той …

Новини
Парламентът изслушва премиера, викат и Иван Гешев

външна реклама Кадър видео Нова ТВ По предварителната си програма днес депутатите трябва да изслушат главния прокурор Иван Гешев. Служебният премиер Стефан Янев ще бъде изслушан в парламента за финансово-икономическото състояние на държавата. В днешния дневен ред на депутатите е и актуализираният от кабинета План за възстановяване и устойчивост и …