fbpx
Блиц Новини

кадри БНТ, bTV, Нова телевизия: Мистерия на парада за Гергьовден: Непознати спецчасти изумиха зрителите на БТВ

Всички, които са гледали българска телевизия днес, със сигурност са видели парада за 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Трите национални телевизии така или иначе решиха да имат напълно идентични програми на Гергьовден – преди обед предават парада в София, следобед – коронацията на крал Чарлз в Лондон.

външна реклама

След 3 години пауза демонстрацията на способностите на различните подразделения на въоръжените ни сили със сигурност се е радвала на интерес от много зрители.

Най-голямо впечатление сред представителните блокове, които преминаха в тържествен марш по жълтите павета в София, бяха специалните части, които преминаха със скрити лица с кърпи и тъмни очила.

СКСО – Съвместното командване на специалните операции, е най-новото съединение на Българската армия и официално съществува от 2019 година.

Но историята за него е 80-годишна. Днешните сили за специални операции е наследник на Парашутната дружина, сформирана на 18 март 1943 година. Затова и президентът прие строя им с поздрава “Здравейте, парашутисти!”

През соца парашутната дружина претърпява различни промени.

През 1964 г, са формирани две парашутно-разузнавателни бази – в Пловдив и Мусачево.

През 1975 г. двете бази са обединени и в Пловдив и се създава 68-ми парашутно-разузнавателен полк.

През 1993 г. полкът е реорганизиран в 68-ма парашутно-разузнавателна бригада.

В момента съставът на СКСО включва щаб, щабен батальон, 68-ма група „Специални сили“, 86-та група „Специални сили“, 3-та група „Специални сили“, 1-ва група „Специални сили“, учебен център за подготовка и бойно осигуряване, батальон за логистично осигуряване и медицински пункт.

Модерните униформи и снаряжение на спецчастите се допълва и с специфично оръжие, снабдено със заглушител, забелязаха зрителите.


външна реклама
Блиц Новини
Спрете се, случващото се с Евгени и Валерия премина всякакви граници

Кадри БТВ: Спрете се, случващото се Евгени и Валерия премина всякакви граници Драмата след края на романтичното риалити „Ергенът“ се оказа много по-голяма, отколкото по време на престоя на участниците в имението. Изписа се какво ли не по отношение на избора на Евгени, живота на Валерия и техните взаимоотношения след …

Блиц Новини
Запомнете го: Абитуриентът Петър завъртя България на малкия си пръст от бала

кадри Фейсбук/“Флагман“: Запомнете го: Абитуриентът Петър завъртя България на малкия си пръст от бала Абитуриентите нямали цели и планове за живота след училище? Не е вярно! Твърдението на Димитър Бербатов, който се възмути от поведението на зрелостници на пътя и ги разкритикува от телевизионния екран и в социалните мрежи, далеч …

Блиц Новини
Сашо Кадиев побесня: Благо Джизъса му взима хляба

кадри bTV: Сашо Кадиев побесня: Благо Джизъса му взима хляба Бившият футболист и последен оцелял в „Сарвайвър“ Благой Георгиев преживява истински ренесанс в разностранната си кариера. След като стана победител в шоуто, той буквално скочи с двата крака в родния шоубизнес. Макар и преди това да е имал екранни появи …

error: Content is protected !!