fbpx

Мира Радева: Партията на Трифонов се оказа огромно разочарование

Новини

Кадър видео БТВ

„Ако ГЕРБ и “Има такъв народ” останат извън борда, не е възможно правителство, освен ако не е с някаква парламентарна игра с кворума. Но това е твърде сложно при тия провалени отношения”.

“Огромното разочарование за нашата парламентарна демокрация се оказа партията на Слави Трифонов. ИТН се оказа или партия на личната амбиция, която трябва да утвърждава имиджа на един човек, или пък са зависими от други играчи – неясно кои и какви. Най-страшното обаче е, че ИТН в убежденията си изглеждат все повече анархисти – хора, които се опитват да разбиват институциите, държавността, а не да изграждат нещо ново“, заяви социологът Мира Радева пред „Марица“.

външна реклама

Тя признава, че на фона на хаоса, който се задава, би приела всякакво решение за кабинет. За съжаление, на хоризонта тя не вижда никаква успешна конфигурация между сегашните политически субекти.

 

Тя отбелязва, че партиите не искат да разговарят, а публиката гледа смаяна това зрелище. Но се задава зима, икономическа криза, протести.

„Някой от политиците трябва да отстъпи, да каже: Не искаме да чупим държавата! Дори отстъпки в посока ГЕРБ и ДПС трябва да се направят. Защото се трупат проблеми, страната пламти отвсякъде. Безспорно времето е много малко. Ако се върви директно към избори, имаме само 2-3 месеца. Ако ще се правят нови политически заявки, трябва да се действа много бързо и категорично“, казва Радева.

“Не вярвам, че някой може да спечели. Чух теза за нов политически играч, за нова формация. Цитира се дори името на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Стана ми интересно, защото министърът е далеч по-харизматичен от лидера на „Да, България“ Христо Иванов например. А в политиката е малко като в киното – избираме със сърцата, с очите. Румен Радев например беше избран с очите – нищо не знаехме за него, добре стоеше в тази роля и хората го подкрепиха”, коментира социологът.

“Напрежението се трупа, хората искат промяна и това може да избие в неочаквани посоки. Не е гарантиран вторият мандат на Румен Радев, независимо от високия му рейтинг. И президентът трябва да внимава. Още по-трудна прави ситуацията липсата на обявени кандидати от другите политически партии. А изненади винаги са възможни. Има поне два случая, когато финалът бе различен, въпреки убеждението, че президентските избори са предрешени. При първото избиране на Желю Желев всички смятаха, че ще спечели на първи тур. Жорж Ганчев тогава взе 17 процента и всички бяха в шок и ужас. И през 2001 г. никой не очакваше Георги Първанов да спечели заради високия рейтинг на Петър Стоянов. Така че президентските избори, както и кметските често са поднасяли изненади. Със сигурност не му е лесно на Румен Радев – усещането за безвластие на практика допълнително фиксира вниманието върху него. А според много хора тази ситуация е създадена от Радев, който излезе с вдигнатия юмрук и каза, че трябва да се свали Бойко Борисов”, категорична е Мира Радева.

“Постигна го и последва безвластие. Няма как да искаш компромис, когато досега си рушил всички мостове, насъсквал си едни срещу други. Факт е, че Румен Радев е най-неконсенсусният президент в нашата история. Не сме имали президент с такава жажда за лично участие в изпълнителната власт. Ситуацията е опасна за Румен Радев – при това безвластие настъпващата икономическа и социална криза лежат на неговите плещи, няма друг отговорен. Двамата с Борисов са като диви козли, които се бият на ръба на скала. И накрая и двамата падат в пропастта – това се случва”, допълни Радева.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

БГ звезди
Ученички на Кобилкина побъркаха мъжете на плажа във Варна

Кадри видео ФБ профил Наталия Кобилкина Интересна случка сподели с приятелите си в социалната мрежа млад лекар Емил Стоимено, пребиваващ в един от курортите край Варна – Слънчев ден. Спокойната му почивка в елитния курорт на брега на морето е нарушена от напористи дами с различни искания към него. външна …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!