Министерството на туризма ще мисли как да санкционира Airbnb, ако наруши закона в България

Новини

Министерството на туризма започва дискусия за санкциите, които да се налагат, когато има нарушения, свързани с имотите, предлагани за краткосрочен наем чрез онлайн платформите. Това обяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на традиционното изложение за туризъм „Ваканция и СПА експо“. От думите й се разбра, че вероятно ще бъде предложена глоба вместо сега записаното в закона спиране на достъпа до платформите при нарушение, информира Дневник.

В края на миналата година, когато в Народното събрание се обсъждане проектозакон за бюджета за 2020 г. депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов вкараха в преходните и заключителните му разпоредби промяна, която изисква собствениците на тези имоти да бъдат категоризирани, а ако платформите предлагат имоти, които не са, да бъде спиран достъпът до тях с решение на съда по предложение на министъра на туризма. Впоследствие бе прието тези имоти само да се регистрират в общините, но канкциите останаха.

Междувременно обаче Съдът на Европейския съюз в Люксембург излезе с решение, че компанията Airbnb не е агент за недвижими имоти и не ѝ е необходим лиценз за такава дейност. съдът прие, че платформата е само помощен инструмент в бизнеса с недвижими имоти, чиито собственици могат да ги отдават под наем и по други канали. Повече за решението четете тук.

С това именно решение се налага сега да бъде съобразен Законът за туризма, който тъкмо бе ремонтиран в Народното събрание. Днес Ангелкова обясни, че ремонтът му в частта за санкциите при нарушения с имоти, отдавани чрез онлайн платформите не е можело да се включи, защото когато решението на съда в Люксембург е излязло, вече е бил приключил срокът за предложение по проекта между първо и второ четене.

Министърът допълни, че освен това е редно да се направи дискусия с всички страни по темата и да се оцени въздействието на разпоредбата. Посочи, че тези разговори вече са започнали.

Трябва да има административни санкции, но, от друга страна, трябва да се съблюдава и решението на съда и да се прецени тежестта на тези административнонаказателни разпоредби, посочи тя.

На въпрос дали този път Министерството на туризма ще предложи тези текстове за разлика от миналата година, когато това стана през главата му чрез двамата депутати, Ангелкова каза, че тъй като отговорността се вменява на Министерството на туризма, е редно то да организира обсъждането и да предложи конкретен текст.

Според нея дискусията ще завърши бързо и най-късно до месец ще има готов текст, който ще е само един член или алинея в Закона за туризма. Тя очаква, че ще бъде предложена глоба за платформите, които предлагат нерегистрирани имоти, а не спиране на достъпа до тях, каквото гласи текстът в момента.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Николина Чакърдъкова пътува на участия с луксозен кемпер

Фолклорната легенда Николина Чакърдъкова пътува из страната заедно с целия си екип с луксозен мегалайнер, досущ като някоя световна звезда. 2-етажният автобус е оборудван с мини кухня, салон за забавление, гардероб, салон за почивка, кино зала и специален офис за певицата, пише таблоидът „Уикенд“. Всеки от танцьорите на Чакърдъкова разполага …

Новини
Тодор Батков дари 10 000 лева на Левски

Бившият собственик на Левски Тодор Батков разкри, че е дарил 10 000 лева, помагайки на 26-кратните шампиони на България. Адвокатът гостува в предаването „Тази сутрин“ по bTV и призова за обединение в „синята“ общност и през сълзи заяви, че е свикнал тима да печели титли и това чувство му липсва. …

Новини
Акробат пресече разстоянието между два хотела на височина на 14-ия етаж

31-годишен акробат извървя разстоянието между два съседни хотела в Хавай върху тънко въже, завързано на височината на 14-ия етаж. Името на смелия мъж е Блейк Валенда, а той не просто не се притесни от силния вятър, но дори се обърна, за да помаха на публиката, пише БНТ. Блейк обяснява, че …