Министерски съвет гласува безплатни офиси за централата на ГЕБР в НДК

Новини
1

Държавните офиси, които ГЕРБ ползва за централна си в центъра на София, вече ще са безплатни за партията. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет. Решението е едно от многото такива за разпореждане с държавни имоти, взети вчера на редовното заседание на правителството, информира clubz.bg.

Самите офиси се намират на последните два етажа на административната сграда на НДК в сърцето на столицата. Отдадени са от кабинета на Бойко Борисов на партията на Бойко Борисов за период от 10 години, става ясно още от решението.

Досега по закон партиите плащаха на държавата или общината наем, макар и на занижени цени, когато обитават държавни сгради и помещения.

Безплатните политически офиси станаха възможни след последните промени в Закона за политическите партии от 2019 г. Тогава депутатите намалиха драстично партийните субсидии от държавния бюджет – от 11 лв. на получен глас на последните парламентарни избори на 1 лв. С тази поправка бе мотивирана идеята за помещения без пари от държавата и общините за формации, които имат парламентарна група или над 1% от общия брой на гласовете. Само няколко месеца по-късно субсидията стана 8 лв. на глас, но текстът за ползване на помещения безвъзмездно си остана в сила (както и този, който позволи на бизнеса отново легално да финансира партиите – б.р.).

Единствените изисквания политическите формации да ползват привилегията с помещенията безвъзмездно пък са да декларират, че имат пари да поддържат сградите и да си плащат режийните разходи, както и да не отдават помещения под наем или за търговска дейност.

Досега обаче не е известно да е взимано решение друга партия, освен управляващите от ГЕРБ, да се възползва от облекчения режим в Закона за политическите партии. В държавни имоти – управлявани от областната управа, са и централите на БСП и ДПС сред парламентарните формации. Право на безплатни офиси имат още партиите от „Обединени патриоти“ – във вида, в който коалицията влезе в последния парламент – ВМРО, НФСБ и „Атака“. Сред тях се знае, че ВМРО обитава собствен имот в центъра на София.

Право на държавни (и вече безплатни) офиси и централа има още парламентарната партия „Воля“, както и „Възраждане“ на нашумелия отново в последните седмици покрай организираните протести срещу властта Костадин Костадинов. Неговата партия единствена извън парламентарните формации взе на 1% на последния парламентарен вот през 2017 г.

loading...

Абе Бат Бойко, тази“снимка“зад теб на кого е бе……. много сте пък вярващи

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Новият сезон на „Бригада нов дом“ с участие на популярни съмишленици

Майсторът на „Бригада Нов дом“ Влади Караджов гостува в студиото на „Тази сутрин“ по bTV, за да представи новия член на екипа, които сбъдва мечти и подарява надежда – Екатерина Ташева-Чери. Тя е арт дизайнер в предаването и ще рециклира стари вещи, превръщайки ги в нещо красивно и функционално с …

Новини
Цвета Караянчева: Машинното гласуване ще затрудни гражданите

Машинното гласуване ще затрудни изключително много българските граждани. Това отговори на въпрос за БТА за предстоящите промени в Изборния кодекс председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Според нея по-възрастните хора се притесняват от техниката, по-младите гласоподаватели няма да чакат на опашка другите да гласуват, но приемането на този вид гласуване …

Новини
Германия търси работна ръка от Балканите

Германия се нуждае от работна сила, а правителството ускорява процеса на миграция на чуждестранни работници. В Бон стартира нова услуга за координиране на признаването на дипломи и квалификации, съобщава БГНЕС. Германската икономика зависи от имиграцията. Затова Федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото „Make it in …