Министърът на труда ще може да определя линията на бедност при икономически спад

Новини
реклама

Министърът на труда и социалната политика ще може да предлага размер на линията за бедност, съобразен с възможностите на бюджета, в условията на икономически спад.

Това предвиждат предложения за промени в методиката на изчисляване на линията на бедност, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg.

Крайният срок за подаване на становища е 6 септември.
Линията на бедност се използва за изчисляване на различни социални помощи, за определяне кой да получава хранителни помощи и други. За 2020 г. тя е в размер на 363 лева. Тя се определя всяка година през есента.

Предложените промени предвиждат линията на бедност да не се изчислява по заложената в методиката формула с участието на инфлацията за малката потребителска кошница и данните за доходите на Националния статистически институт (НСИ), а да се определя от социалния министър, ако през предходното тримесечие на текущата година има икономически спад, който се очаква да продължи, т.е. страната да изпадне в рецесия.

Министърът на труда получава правото да определи линия на бедност, която не може да е по-малка от миналогодишната, но трябва да е съобразена с бюджета. Други по-точни критерии няма, т.е. управляващите вероятно се подготвят да увеличат някои социални плащания, но още не е ясно точно с колко и какво това ще струва на бюджета.

В обосновката се посочва, че Европейската комисия очаква 7% спад на БВП на България през тази година, а в конвергентната програма на България за 2020 – 2022 г. се очаква БВП да се свие с 3% в реално изражение.

През текущия период се очаква намаление на приходите в бюджета, което налага мобилизиране на всички средства за укрепване на социално-икономическите последици в отговор на пандемията, допълва се в обосновката.

Според вносителите при актуализирането на линията на бедност съгласно възприетата формула тя няма да съответства на новите предизвикателства, на направените икономически прогнози от ЕК и правителството за развитието на социално-икономическите процеси и няма да изпълни заложените си цели.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
6
Разследването приключи: Обвиняемият за гибелта на Милен Цветков карал с около 99 км/ч

реклама Снимка ФБ Софийска градска прокуратура приключи действията по разследването на катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Досъдебното производство е за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението, информира БНТ. Към настоящия момент са изготвени всички назначени експертизи, като с оглед тяхното заключение днес държавното …

Новини
Нови правила за работното време и извънредния труд гласят депутатите

реклама Снимка Вихрогон Нови правила за формиране на работното време и заплащане на извънредния труд планират да приемат депутатите. Те разглеждат на първо четене промени в Кодекса на труда. Промените ще засегнат почти всички заети. Новите предложения предвиждат: Увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа; увеличаване на времето …

Новини
24 май вече е ден на „българската“, а не „славянската писменост“

реклама Изображение гугъл мапс Депутатите приеха на първо четене предложението на патриотите 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. 73-ма депутати гласуваха „за“, 4 „против“ и 34 се въздържаха. Предложението мина с подкрепата на ГЕРБ, която дойде неочаквано в …