fbpx

Министърът на икономиката: Надзорният съвет на ББР ще бъде освободен

Новини
външна реклама

Кадър видео БТВ

„Да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани“.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие (ББР), за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Това каза министър Петков по bTV в предаването „120 минути“.

външна реклама

Кирил Петков обяви, че назначава комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол и с одитния отдел на Министерството на икономиката, за да влезе в ББР.

 

Според него и другите „не са случайни“. „За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговският банки.

Петков посочи, че първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона лева, което значи, че над 118 милиона лева е получил всеки от тях – огромни държавни средства са дадени само на 8 компании, каза министърът. И посочи, че с тези пари може да се финансират 946 фирми.

Министърът на икономиката се позова на журналистически разследвания, според които вероятно има недиректна връзка с Пеевски за четири от фирмите, получили средства. „Над 500 милиона са дадени на тези фирми“, каза още служебният министър на икономиката.

От петък ББР вече е сто процента собственост на държавата, поясни Петков, като обясни, че търговска банка е имала участие в ББР досега.

Надзорният съвет на ББР ще бъде освободен, за да влязат професионалисти, които знаят какво правят, каза още министърът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Жената на майор Терзиев съобщи последните му думи по радиостанцията преди разбиването на Миг 29

външна реклама Кадър ВМС От 6-и клас искаше да стане пилот. Това беше неговата мечта. Това е най-честният човек, който познавам. Това заяви в ефира на Нова телевизия съпругата на загиналия пилот на МиГ-29 край Шабла майор Валентин Терзиев – Димитрина Попова. „Когато ми се обадиха да ми кажат за …

Новини
Алекс Петканова пусна снимки с детето си от болницата

външна реклама Снимка профил инстаграм Вчера Петканова тя качи на стори детска ръчичка със системи от болницата, след което всички се озадачиха какво се случва. Очевидно е, че това е ръката на малкия им син Габриел, но до последно Петканови не потвърждаваше това. Днес обаче тя отново качи снимка, на …

Новини
3-те милиарда от България за „Турски поток“ са пари на вятъра

външна реклама Снимка Пресцентър на МС Когато през 2019 г. започна строителството на газопровода „Турски поток“ през България, той беше представен от тогавашните управляващи като добра инвестиция, която ще бъде полезна за региона и не само ще бъде възстановена, но и ще донесе печалби за страната. И как иначе, при …