fbpx

Министър Вълчев: Обучението вкъщи максимум 10 учебни дни

Новини
реклама

Снимка pixabay

Това гласи новата заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев от 11 ноември, в която е разписана процедурата за предложения и решения за преминаване към обучение в електронна среда по време на пандемията.

Към него ще преминават първо гимназистите, а при влошаване на епидемичната ситуация – учениците от прогимназиалните класове. Учениците от началния етап (1. – 4. клас) ще преминават от присъствено към е-обучение „само в изключителни случаи, само при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено“.

Разрешава се до края на календарната годината да се разрешава, при спазване на определени критерии, редуване на паралелките от прогимназията и гимназията, които учат присъствено и тези, които са онлайн, пише Морето.

С нея се отменя досега действалата заповед от 26 октомври 2020 г., а разликата между двете е, че за до половината паралелки от 5. до 12. клас директорите могат сами да решават след решение на педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и като се вземат предвид нагласите на преобладаващата част от родителите на учениците в училището.

Какво още пише в заповедта?

1. При постоянно нарастващ или голям брой на ученици и учители – заразоносители на COVID-19, с грипоподобни симптоми, сходни с тези на COVID-19 и/или карантинирани, директорите на училища може да отправят аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда за определен период при условията на чл. 115, ал. 1 от ЗПУО, ако в училището са създадени условия за това.

2. Предложението по т. 1 може да се прави само за училища, които попадат в области в червена или оранжева зона съобразно критериите на Министерството на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка и следва да се отнася за едно от следните:

– всички паралелки в училището;

– поне 50% от паралелките в проимназиален етап на основната степен и двата гимназиални етапа на средната степен на образование в училището, взети заедно;

– две или повече паралелки в началния етап на основната степен на образование.

3. При постоянно нарастващ или голям брой на ученици и учители – заразоносители на COVID-19, с грипоподобни симптоми, сходни с тези на COVID-19 и/или карантинирани, съсредоточени в отделни паралелки в едно училище, директорът на училището може да вземе решение за преминаване за определен период към обучение от разстояние в електронна среда за съответните паралелки.

реклама

4. Решението по т. 3 може да се вземе, ако училището попада в област в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка и следва да се отнася за едно от следните:

– до 50% от паралелките в прогимназиален етап на основната степен и двата гимназиални етапа на средна степен на образование в училище, взети заедно;

– отделна паралелка в началния етап;

– необходимост от редуването при преминаването към ОРЕС за периода до края на календарната година на паралелките в прогимназиален етап на основната степен и двата гимназиални етапа на средната степен на образование.

5. Решението за предложението по т. 1, съответно решението по т. 3, се приема от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и като се вземат предвид нагласите на преобладаващата част от родителите на учениците в училището. За взетото решение се уведомява съответното регионално управление по образованието.

6. До решение за предложение по т. 1, съответно решение по т. 3 може да се стигне и по препоръка на съответната регионална здравна инспекция и/или на областния координационен щаб.

7. При решение за предложение по т. 1, съответно решение по т. 3, се спазва принципът, че към обучение от разстояние в електронна среда преминават първо учениците в средната степен на образование, а при продължаващо влошаване на епидемичната ситуация – и учениците от прогимназиален етап, като се отчитат спецификите на обучението и локалните условия, а учениците от начален етап – само в изключителни случаи, при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

8. Срокът по т. 1 и съответно по т. 3 за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда следва да е съобразен с епидемичната обстановка и с утвърдената от регионалната здравна инспекция практика в такива случаи да отчита, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците и да не превишава 10 учебни дни. При необходимост към посочената по-горе процедура може да се пристъпи повторно при същите условия.

Настоящата заповед отменя Заповед № РД 09-2924 от 26 октомври 2020 г.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …