fbpx

Министър Рашков заповядал за пътните полицаи вече да не се крият

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

Сигнали за нарушения на пътя могат да се подават както лично, така и чрез упълномощен представител в деловодствата на структурите на МВР или в Приемната на МВР, както и по електронен път, по поща, чрез Единен европейски номер за спешни повиквания 112 или на открита телефонна линия: 02 982 2222.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е разпоредил на служителите на пътна полиция да не се крият, докато изпълняват задълженията си по контрол на скоростта и спазване на Закона за движение по пътищата. Това отговаря той на въпрос от депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров.

външна реклама

Разпореждането е още от 18 юни тази година, но видимо не се спазва. Иначе Рашков нарежда както полицаите, така и техните служебни автомобили да се виждат.

Друго изискване е контрол на скоростта да се извършва на места, характеризиращи се с концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия. Министърът на вътрешните работи иска още да не се извършват „безцелни“ проверки, като превозни средства и граждани се спират в предвидените от закона случаи. Рашков иска още нарушителите, които създават предпоставки за възникване на инциденти, „да бъдат изваждани от транспортните потоци“.

Рашков уверява, че е създадена и организация за контрол на спазването на указанията. Заповедта идва на фона на увеличаване на броя на тежките катастрофи, загиналите и ранените. От началото на годината при станалите 4072 тежки пътни инцидента има 333 жертви и 5071 пострадали, пише Дневник.

Година по-рано за същия период катастрофите са били 3899, загиналите 289, а ранените 4874. Сравнението обаче не е съвсем коректно заради ограниченията в предвижването при първата вълна от коронавируса. В сравнение с 2019 г. до 9 септември жертвите са с 56 по-малко, а ранените са намалели с 633.

Така или иначе България остава далеч от поставените в стратегиите за пътна безопасност цели. Така например според „Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011 – 2020 г.“ намаляването на жертвите на катастрофи е трябвало да е с 50%, но е едва с 20 на сто. От тази година действа нова стратегия с хоризонт 2030 г. Мартин Димитров пита и какви са възможностите за подаване на сигнали за водачи, които шофират рисково и нарушават закона. Отговорът е, че такива „могат да се подават както лично, така и чрез упълномощен представител в деловодствата на структурите на МВР или в Приемната на МВР, както и по електронен път, по поща, чрез Единен европейски номер за спешни повиквания 112 или на открита телефонна линия: 02 982 2222.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Откриха казан за ракия в българско училище

външна реклама Снимка колаж Господари.ком Откриха инсталация за ракия в училище в Пазарджик, съобщава Будна Варна. Дестилиращата инсталация е била открихта екипи на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Пазарджик, в бивш физкултурен салон в сграда на училище в областния град. В съседна сграда пък били намерени и …

Новини
Борисов в Пловдив: Данъците ще трябва да се повишат

външна реклама Кадър видео ФБ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Пловдив обяви, че данъците неминуемо ще трябва да се вдигнат, ако се запази актуализираният размер на пенсиите. Бившият премиер отиде в града под тепетата да се срещне с актива на партията си. „Такива неща не се говорят преди …

Новини
Напусна ни Неделчо Михайлов

външна реклама Снимка профил ФБ Напусна ни известният журналист Неделчо Михайлов. Наскоро излезе дебютната му книга – “Балкански буквар”. Тя съдържа в себе си 5 разказа и 6 новели. външна реклама “За мен Варна е центъра на света и вечният град. Тук съм роден, душата и сърцето са ми тук”, …