fbpx

Министър Кацаров: Лимитите са наказание за добре работещите болници

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

 

„Лимитите водят до неизплащане на суми на болниците”, посочи здравният министър Стойчо Кацаров. По думите му този модел не може да работи. „Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от лечебно заведение, не може да не бъде платена. На практика лимитите са наказание за добре работещите болници”. Това съобщи той пред журналисти, предаде БТА.

„Обсъждали сме да се водят преговори и да се направят промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги”, допълни Кацаров.

външна реклама

„Трябва да се извършват повече дейности в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната”, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

„Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор. Надявам се да започнат сега и ще настоявам да се обсъдят внимателно и спокойно, за да се намерят решения за добре работеща система”, каза още Кацаров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. „Важно е парите да следват пациента. Важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ”, отбеляза той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Пламен Николов към Беновска: Много харесах снимката ви с плавниците

външна реклама Кадър Нова и Беновска, ФБ Интересно предложение направи Пламен Николова на Беновска. Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. външна реклама След което я попита плува ли. Беновска му …

Новини
САЩ маха визите за Хърватия

външна реклама Снимка pixabay В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини …

Новини
Борисов: Изроди! Кръстник на всичко това е Румен Радев

външна реклама Кадър видео ФБ „Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко това е Румен Радев. Правят ми се за успешни за два месеца. Нула са свършили. Как децата на Янев и Манолова бяха назначени, когато бях премиер. Защо не ги остъргахме? Нашата добрина …