fbpx

Министър Ангелов: Желаещите да се ваксинират се увеличават

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

Той отдаде това желание на хората да ваксинират на факта, че вече има достатъчно информация за ваксините, която е достъпна за гражданите.

По думите му първите дози от ваксината, които са дошли у нас са символична доставка, за да се покаже силата на Европа.

Голямото разгръщане на ваксининирането ще започне не по-рано от средата на януари, поясни проф. Ангелов.

Той увери, че информационна кампания за ваксините ще има. Подготвя се приложение, което ще даде повече информация на лекарите и хората. То трябва да бъде готово до края на годината.
Във връзка с това дали може хора, които вече са се ваксинирали да даряват кръвна плазма, здравният министър подчерта, че надеждата е във ваксините, не в плазмата. Това заяви в сутрешния блок на БНТ здравният министър Костадин Ангелов.

Той подчерта, че у нас няма недостиг на лекарства и хората вече са започнали да проявяват разум да не се презапасяват с лекарства.

реклама

По отношение на мерките Ангелов е категоричен, че от тях има ефект, тъй като заболелите са намалели и натискът върху здравната система също.
По отношение на следващите доставки за ваксини, които трябва да пристигнат у нас, здравният министър обясни, че те се очакват в началото на януари месец, като все още няма точна дата, но те ще достигнат до всички РЗИ в страната.

За избора на това коя ваксината да си поставят гражданите, Ангелов подчерта, че лекарите ще съветват пациента, която е най-добрата ваксината за него.

Не очаквайте от мен от министерството да бъдем дистрибутори на ваксините. Ние ще говорим за ползата на ваксинацията, фирмите са тези, които трябва да дадат информация на гражданите, отбеляза той.

На въпрос за какъв период от време се изгражда имунитет след поставянето на ваксината, проф. Ангелов заяви, че няма отговор за това.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …