fbpx

Министър Ангелов: От 1 януари се вдигат заплатите на лекарите с 600 лв , новите мерки – при 600 на 100 000 заболели

Новини
реклама

Снимка МС

„От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък. Много малко са желаещите“.

Проблемът на здравната система е многодишен, тя не е била реформирана и сега всичко излиза на показ, заяви пред БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него обаче не е сега моментът за предприемане на резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока.

 

Министърът уточни, че няма да има забавяне на лечението на болните, не са забранени онкологичните операции и тези по спешност всичко, което виждаме, е резултат от липсата на реформи. Имаме достатъчно болнични легла. България е една от държавите в ЕС, в която има недостиг на лекари и медицински сестри. Ще направим всичко възможно системата да работи по начина, по който трябва да работи“, категоричен бе здравният министър.

Кога ще има по-строги мерки?

реклама

Следващата стъпка като мерки и организация на здравната система ще започне, когато се стигне заболеваемост 600 на 100 000 души на 14-дневна база.

„В областите в страната ще създадем лечебни заведения само за пациенти с ковид и за такива без ковид. Болниците се избират от областните щабове, може не навсякъде това да е възможно. До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ще ги облечем в заповеди. И едва тогава ще преминем към трансформацията“, поясни проф. Ангелов.

Той заяви, че имат ясен план за действие и той се следва.

Лекарства по магазините?

Здравният министър не одобри идеята лекарства да се продават в хранителните магазини, защото може да се окаже опасно за здравето на хората.

„Безразборната употреба на парацетамол в големи дози е рискова. Хората купуват по интернет, четат и се лекуват във фейсбук с разпространени рецепти. Това малко ми напомня за кампанията във фейсбук за ниски самолетни билети, които се предлагаха от Александър от Париж. Накрая се оказа, че това е Спас от Кочериново“, заяви министърът и призова да бъдат слушани експертите.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …