fbpx

Министър Ангелов: Маските на открито ще станат задължителни

Новини
3
външна реклама

Снимка pixabay и Нова тв

Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в страната и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев настояват носенето на маски на открито отново да е задължително, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Носенето на маски на открити обществени места беше задължително между 12 април и 1 май.

външна реклама

На днешната видеоконферентна среща, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести обсъдиха какви мерки да се предприемат предвид повишаващата заболеваемост.

Някои предложения са продължаване на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти, пише Новини.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно – проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра „Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации“ на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Да,крайно време беше.С Коронавируса стана ,като със Спина.Половината с признаци на Коронавирус крият това ,ходят сред хората и разпростравяват заразата ,а някои и умират в последствие от това.Това е предумишлено убийство като да управляваш автомобил след употреба на алкохол или наркотици.Знаят какво причиняват на околните ,но го правят.Трябва и затвор да има.Не може живота ни да зависи от малоумници всичко знаещи,а потърпевшите да сме ние.Да не говорим ,че когато пламне всичко заради тях ще затворят на хората бизнесите,те ще фалират и ще объркат живота на семействата им защото все се правят на велики.Простаци.

Тома. Ти неси добре с централата. Значи според теб всички са болни и го крият. Здрави няма. Вече има само безсимптомно болни? Има някой болен,психично обаче. Ми дай да лежим взатвора предварително понеже не сме извършили престъпление ама може би и да извършим в бъдещето,а? Съгласен ли си пръв да лежиш? Маска покрай която ми минава пръста ще ограничи вирус. И тя мен не ме пази ама пазидругите? Чудно ми е как още има изтръпнали мозъци като теб…. Като те е толкова страх се затваряй у вас и чакай да те покосят извънземните.

Тома,ти като си толкова отговорна личност загваряй се във вас и не се показвай,за да не заразиш ти някой. Щом с маската няма да опазиш себе си как ще опазиш мен? И тезата ти е много интересна. На всички закрити публични места хората си носят маски. Просто правят повече тестове. Ама ти от къде да извадиш мозък за мисъл.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пуснаха палав чат между Венета Райкова и Галин

външна реклама Снимки социални мрежи „Чакаме. И заедно ще четем моята книга “Вендета”, коментира Райкова под пост на певеца, представящ новия му проект. На тази близост се натъкна репортер на show.blitz.bg.. външна реклама Изглежда бившата водеща на „Горещо“ си е паднала по певеца, който напоследък залива социалните мрежи с голи …

Новини
Милица Гладнишка: Чувствах се самотна, спях с този и онзи

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Малко се знае в общественото пространство за личния живот на чаровната Милица Гладнишка. Астрисата открехна завесата и сподели пред Мон Дьо и „Неделята на NOVA“ разтърсваща история за смъртта на майка си. Актрисата разкри, че майка ѝ е била много болна и е починала …

Новини
Близо 1 660 000 българи са бедни

външна реклама Снимка pixabay Ключов приоритет е и интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. външна …