fbpx

Министър Ангелов: Имам готовност и аз да съм първия ваксиниран

Новини
реклама

Кадър видео Нова ТВ

Министърът беше категоричен, че с това действие се цели да се покаже, че ваксината е безопасна. „Вярвам в нея и във ваксинирането като цел и като достижение на науката, благодарение на което ние ще преборим тази инфекция. Първата пратка ваксини, която пристига ще бъде символично количество. Искaме да покажем че в Европа всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории на населението едновременно.“ Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова ТВ.

 

По думите му медикаментът у нас ще бъде пренесен в няколко от фризерите, поставени в РЗИ-тата. „Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града“, заяви той и допълни: „Очакваме първият ваксиниран българин да бъде на 27 декември. Имам готовност и аз да съм първия ваксиниран“.

реклама

 

Очаква се ваксините да дойдат на 25-ти или на 26-ти декември в страната ни. „Логистиката е нещо, което не зависи от нас. В момента, в който дойдат на наша територия, задачата ни е да стигнат до местата, в които ще се съхраняват и ще бъде извършана имунизацията“, заяви министърът.

 

Той обясни, че цялото количество от медикамента ще дойде непосредствено след Нова година. И допълни: „Първите дози, които ще дойдат, по предварителна информация, ще бъдат 9750. Те ще бъдат необходими за ваксинирането на 4300 български граждани”.

По думите на здравния министър българските медици продължават да изявяват желание да се ваксинират, което увеличава броя на лекарите, които ще се подложат на имунизация. „Това променя първоначалните числа и за мен е постижение.“, коментира проф. Ангелов.

 

Запитан за заповедта за приравняване на резултатите от антигенните тестове с PCR тестовете, той коментира: „Възникването на новия щам малко ни разколеба. Трябваше ни малко време, за да проучим всички известни факти. Сега моите колеги казаха, че няма да има проблем при отчитане с антигенните тестове. Днес до края на деня се очаква и заповедта”.

И допълни: „Веднага след като тя влезе в сила те ще започнат да се отчитат в статистиката”.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …