Минималното обезщетение за безработица става 12 лв от 1 октомври

Новини
реклама

снимка: „Вихрогон“

Вдигат минималното обезщетение за безработица. Решението беше прието единодушно на първо четене. Вместо досегашните 9 лв. на ден, то става 12 лв. от 1 октомври тази година. Увеличението ще засегне около 33 000 души. Предвижда се още срокът за получаване на парично обезщетение да се повиши от четири на седем месеца, информира Нова ТВ.

От БСП и ДПС заявиха, че предлаганата минимална сума от 12 лв. на ден е крайно недостатъчна. И предложиха тя да бъде вдигната на поне 17лв.

 

„Какво правим в момента и това ли е адекватното обезщетение? Хората са нестабилни на работните си места и ние им предлагаме сума далеч под прага на бедността”, каза Надя Клисурска от БСП.

„Сега при положение, че минималната работна заплата е 610 лв., този размер, ако съблюдаваме общия принцип, трябва да бъде 17лв. и 40 ст. А догодина ако приемем, че ще е 650 лв. този минимален размер ще бъде 18 лв. и 60 ст., за да отговаря на чл. 4 и да бъде 60% от минималното възнаграждение”, каза Хасан Адемов от БСП.

От управляващите обаче отговориха, че действат предпазливо заради неизвестностите около коронавируса.

„Не знаем как ще се развие тази пандемия, включително и в България”, каза Калин Поповски от „Обединени патриоти”.

Не без спор беше приета и актуализацията на бюджета на Здравната каса. С нея болниците ще получат 75 млн.лв. за покриване на неизплатени дългове.

„С извинение не с 2, с 3 ръце да гласувате за тази поправка в бюджета на касата, този цирк няма да се промени, тъй като отдавна споделям, че самият начин на финансиране е порочен”, каза Георги Михайлов от БСП.

„75 млн. лв. се разплащат към лечебните заведения. Когато казвате, че се действа на парче аз не мога да се съглася, защото виждате, че клиничните пътеки в момента ще бъдат увеличени, включително за коронавируса”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кунчев предлага удължаване на епидемичната обстановка с още 2 месеца

реклама Снимка ФБ Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки. „Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини – стартът на училищата, започващата вълна в Южна …

Новини
Проф. Рачев прогнозира температурни летни рекорди в края на септември

реклама Кадър Нова ТВ По всички показатели целият септември е с типично лятно време. И днес в столицата беше много топло. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. „По отношение на климатологията септември си е есенен месец – слънцето изгрява по-късно, залязва по-рано и само до няколко дни ще …

Новини
1
Асансьор падна в Изчислителния център в Благоевград

реклама Снимка pixabay Ужасяващ инцидент е станал преди малко в Благоевград. Трима души са пострадали при пропадане на асансьор в сградата на Изчислителния център в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от novini.bg. Сигналът е подаден на тел. 112 около 11 часа. В частна болница е транспортирана млада …