fbpx

Минималното обезщетение за безработица става 12 лв от 1 октомври

Новини
външна реклама

снимка: „Вихрогон“

Вдигат минималното обезщетение за безработица. Решението беше прието единодушно на първо четене. Вместо досегашните 9 лв. на ден, то става 12 лв. от 1 октомври тази година. Увеличението ще засегне около 33 000 души. Предвижда се още срокът за получаване на парично обезщетение да се повиши от четири на седем месеца, информира Нова ТВ.

От БСП и ДПС заявиха, че предлаганата минимална сума от 12 лв. на ден е крайно недостатъчна. И предложиха тя да бъде вдигната на поне 17лв.

външна реклама

 

„Какво правим в момента и това ли е адекватното обезщетение? Хората са нестабилни на работните си места и ние им предлагаме сума далеч под прага на бедността”, каза Надя Клисурска от БСП.

„Сега при положение, че минималната работна заплата е 610 лв., този размер, ако съблюдаваме общия принцип, трябва да бъде 17лв. и 40 ст. А догодина ако приемем, че ще е 650 лв. този минимален размер ще бъде 18 лв. и 60 ст., за да отговаря на чл. 4 и да бъде 60% от минималното възнаграждение”, каза Хасан Адемов от БСП.

От управляващите обаче отговориха, че действат предпазливо заради неизвестностите около коронавируса.

„Не знаем как ще се развие тази пандемия, включително и в България”, каза Калин Поповски от „Обединени патриоти”.

Не без спор беше приета и актуализацията на бюджета на Здравната каса. С нея болниците ще получат 75 млн.лв. за покриване на неизплатени дългове.

„С извинение не с 2, с 3 ръце да гласувате за тази поправка в бюджета на касата, този цирк няма да се промени, тъй като отдавна споделям, че самият начин на финансиране е порочен”, каза Георги Михайлов от БСП.

„75 млн. лв. се разплащат към лечебните заведения. Когато казвате, че се действа на парче аз не мога да се съглася, защото виждате, че клиничните пътеки в момента ще бъдат увеличени, включително за коронавируса”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пуснаха палав чат между Венета Райкова и Галин

външна реклама Снимки социални мрежи „Чакаме. И заедно ще четем моята книга “Вендета”, коментира Райкова под пост на певеца, представящ новия му проект. На тази близост се натъкна репортер на show.blitz.bg.. външна реклама Изглежда бившата водеща на „Горещо“ си е паднала по певеца, който напоследък залива социалните мрежи с голи …

Новини
Милица Гладнишка: Чувствах се самотна, спях с този и онзи

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Малко се знае в общественото пространство за личния живот на чаровната Милица Гладнишка. Астрисата открехна завесата и сподели пред Мон Дьо и „Неделята на NOVA“ разтърсваща история за смъртта на майка си. Актрисата разкри, че майка ѝ е била много болна и е починала …

Новини
Близо 1 660 000 българи са бедни

външна реклама Снимка pixabay Ключов приоритет е и интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. външна …