fbpx

Минималното обезщетение за безработица става 12 лв от 1 октомври

Новини
реклама

снимка: „Вихрогон“

Вдигат минималното обезщетение за безработица. Решението беше прието единодушно на първо четене. Вместо досегашните 9 лв. на ден, то става 12 лв. от 1 октомври тази година. Увеличението ще засегне около 33 000 души. Предвижда се още срокът за получаване на парично обезщетение да се повиши от четири на седем месеца, информира Нова ТВ.

От БСП и ДПС заявиха, че предлаганата минимална сума от 12 лв. на ден е крайно недостатъчна. И предложиха тя да бъде вдигната на поне 17лв.

 

„Какво правим в момента и това ли е адекватното обезщетение? Хората са нестабилни на работните си места и ние им предлагаме сума далеч под прага на бедността”, каза Надя Клисурска от БСП.

реклама

„Сега при положение, че минималната работна заплата е 610 лв., този размер, ако съблюдаваме общия принцип, трябва да бъде 17лв. и 40 ст. А догодина ако приемем, че ще е 650 лв. този минимален размер ще бъде 18 лв. и 60 ст., за да отговаря на чл. 4 и да бъде 60% от минималното възнаграждение”, каза Хасан Адемов от БСП.

От управляващите обаче отговориха, че действат предпазливо заради неизвестностите около коронавируса.

„Не знаем как ще се развие тази пандемия, включително и в България”, каза Калин Поповски от „Обединени патриоти”.

Не без спор беше приета и актуализацията на бюджета на Здравната каса. С нея болниците ще получат 75 млн.лв. за покриване на неизплатени дългове.

„С извинение не с 2, с 3 ръце да гласувате за тази поправка в бюджета на касата, този цирк няма да се промени, тъй като отдавна споделям, че самият начин на финансиране е порочен”, каза Георги Михайлов от БСП.

„75 млн. лв. се разплащат към лечебните заведения. Когато казвате, че се действа на парче аз не мога да се съглася, защото виждате, че клиничните пътеки в момента ще бъдат увеличени, включително за коронавируса”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Как да се справим с ВиК проблемите у дома?

реклама Всяко домакинство се е сблъсквало с проблеми, с водопровода и канализацията. Едни се оплакват от течащи тръби, други пък се жалват от запушени канали, а трети просто не могат да монтират тоалетното казанче. Всички тези неща изискват намесата на специалист, с чиято помощ всичко да си дойде на място. …

Новини
НИМХ: Утре температурите ще стигнат до 15 градуса, от неделя идва застудяване

реклама Снимка pixabay Утре максималните температури на места ще стигнат до 15 градуса, съобщават от НИМХ. В Дунавската равнина и източните райони временно ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В планинските райони ще бъде слънчево и сравнително топло. В равнинната част от страната след полунощ и сутринта ще …

Новини
Мис България 2020 Радинела Чаушева: Затворете телевизиите за 2 седмици и ще настъпи мир

реклама Снимка инстаграм „Вместо заведенията, ще настане голям мир и спокойствие, ако затворим телевизиите за 2 седмици“, обяви Радинела Чушева, пише HotArena. реклама Подобни възгласи се чуха още през пролетта, когато хората предозираха с твърде много негативни новини по медиите. реклама loading…