Милиони левове за заплати на администрациите, но няма 300 000 лв за разработка на ваксина

Новини
1
реклама

Снимка pixabay

След днешното заседание на Министерски съвет бяха отпуснати или преразпределени милиони левове за министерства и агенции.

В същото време е отказано финансиране на проектът за разработване на българска ваксина срещу COVID-19  до края на годината. Това съобщи по БНТ доц. Пенка Петрова – директор на на Института по микробиология към БАН.

„Рецензентите, според своята експертиза, сами избират проектите, на които да направят рецензии. Така са възможни различни влияния върху процеса и всички проекти на БАН, независимо, че той носи половината научна продукция на страната, останаха сред резервите“, обясни тя.

„Кандидатствахме за финансиране от 300 хил. лева и това щеше да стигне за фаза 1 – клинични изпитвания на хора. Сега с финансирането на Институт „Пастьор“ ще имаме пари да направим прототип и да направим експерименти върху животни“, очерта картината доц. Петрова.
Имаме интерес от китайска страна. Засега нямаме разговори с фирми, защото в България няма мощности за производство на ваксини“, каза микробиологът.

„Разработките в чужбина ще бъдат готови по-рано, четири от разработките са във фаза трета. Самите държави силно подпомагат довършването на ваксината.“, посочи доц. Петрова.

Доц. Петрова отбеляза, че българската идея за ваксина не е тествана в света.

„Става дума за протеинова ваксина – олигопептиди, които да бъдат капсулирани в липидни наночастици. За Институт „Пастьор“ беше важно да се провери дали тази идея работи, защото може да открие широк път за развитие на ваксините в бъдеще“, обясни тя и добави, че това ще е ваксина срещу „голям брой коноравируси“, което ще изключи необходимостта от реваксинация „при добро стечение на обстоятелствата“.

реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс: Управляващите се подготвят за служебна победа

реклама Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Това обяви държавният глава в обръщение към народа предаде репортер на Novini.bg. Всички промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в изборите. Отстъпва се от ясни законови предложения и се създават предпоставки за честността на изборите …

Новини
1
Борисов: Ще се пенсионирам от политиката като видят магистрала „Хемус“

реклама Кадър видео в. Сега Бойко Борисов не подава оставка, но не работи и като премиер, а като шофьор на джипка, пратен да надзирава строителството. Откъсна се от реалността и остана във времената, в които като бащица обикаля, дава благословия и събира овации. Превърна се в застаряваща певица, която разчита …

Новини
Стоичков пуска своя марка суджук

реклама Лого 8hristo.com Единственият българин носител на „Златна топка“ представи своята марка по впечатляващ начин. Логото на Камата съвсем естествено включва емблематичния за него №8 под който мина кариерата му в ЦСКА, „Барселона“ и националния отбор. Затова за гостите не бе изненада да видят на презентацията специално изработени суджуци под …