Мика Зайкова: Има риск жените, които ще се пенсионират сега, да не получат нищо

Новини
2

Неясно е бъдещето на втория пенсионен стълб заради епидемията от COVID-19. Опасенията са, че кризата ще навреди на натрупаните вече активи. В края на 2019 г. по данни на комисията за финансов надзор, нарастването на дяловете по партидите на хората е около 7-8%. Сега, за първото тримесечие, спадът е около 5%.

От кризата ще излезем до година, година и половина, смятат експертите. Причината е, че активите не са съсредоточени само у нас, което прави ситуацията малко по-различна.

Това обясни пред bTV икономистът Мика Зайкова.

Опасност обаче съществува за жените, които ще се пенсионират догодина.

“Страх ме е за жените, които ще се пенсионират догодина. 1800 успяха да си прехвърлят парите в НОИ. Останалите не успяха. За тях се притеснявам. Преди бившият министър на труда да подаде оставка, имаше някакви идеи. Министър Сачева нищо не направи. Просто остави нещата такива, каквито са. За тези жени, които ще се пенсионират сега, рискът е голям да не получат нищо”, заяви Мика Зайкова.

„Всеки ден нещата се променят. До есента на 2021 г. има много голяма вероятност тази дупка, която се появи в резултат на пандемията, да бъде преодоляна. Има достатъчно дълъг срок, особено ако икономиката на Европа успее да се възстанови. Няма да има сериозно влияние върху доходите на хората. Ще имат влияние върху пенсията политическите решения. Още не сме дали отговор на въпроса как ще бъде коригирана пенсията в първия стълб в резултат на отделянето на пари от втория стълб. Дискусията започна, но не е приключила“, коментира бившият министър на труда и социалните грижи Иван Нейков.

loading...

До 14.12.2019г. не успях да си прехвърля втората пенсия към НАП. След това ходих на няколко пъти и нищо не се получи. Аз ще се пенсионирам декември 2024г.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …

Новини
Служител на президентството с положителна проба за Covid-19

През почивните дни служител на президентската институция е дал положителен тест за коронавирус, съобщават от „Дондуков“ 2. Във връзка с това са направени тестове на президента и на непосредствено работилите с него, които са отрицателни. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция, се посочва в съобщение на прессекретариата …

Новини
ЕЦБ призовава Хърватия и България да оправят икономиките си, преди да се присъединят към еврото

България и Хърватия все още трябва да работят за да оправят техните икономики и за подобряване на техните институции, преди да се присъединят към еврото, заяви в понеделник членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета, съобщава Ройтерс, цитирана от Крос. Реформите, предприети от двете държави, няма да оправят …