МФБ: Банките трудно ще излязат на печалба до 2025 година

Новини

Затрудненият от кризата банков сектор ще остане под натиск до 2025 г., дори когато икономиката се възстанови, съобщи в петък Международният валутен фонд.

В последния си „Глобален доклад за финансовата стабилност“ Фондът казва, че банките в девет напреднали икономики ще се затрудняват да генерират печалба през следващите пет години, тъй като пандемията от коронавирус причинява устойчив период на ниски лихви, предава CNBC, пише economic.bg.

МВФ смята също, че икономическият спад, породен от Covid-19, ще „постави на изпитание устойчивостта на банките“, тъй като те са изправени пред загуби от заеми и по-строги маржове от ниски лихви.

„Основният натиск за рентабилност вероятно ще продължи в средносрочен и дългосрочен план, дори след като световната икономика започне да се възстановява от настоящия шок“, заяви МВФ.

Доходите на банките вече бяха силно засегнати от икономическия шок от пандемията. JPMorgan Chase, например, отчете 69% спад на печалбата през първото тримесечие в сравнение с година по-рано. Банковият индекс KBW, който проследява две дузини банкови акции в САЩ, падна с 39% за годината.

„Предизвикателствата за доходите на банките се появиха преди неотдавнашния епизод с Covid-19 и ще продължат най-малко до 2025 г., далеч над непосредствените последици от настоящата ситуация“, казва МВФ.

В доклада се посочва, че банките са по-добре подготвени за този икономически шок благодарение на буферите, въведени след финансовата криза, но някои политици твърдят, че трябва да се направи повече за защита на домакинствата и бизнеса.

„Банките влязоха в тази криза с много капитал и ликвидност“, каза Тобиас Адриан, финансов съветник в МВФ, пред CNBC. „Но това е много много тежка икономическа криза.“
Едно от решенията, според политиците, е банките да спрат да издават дивиденти и да прекратят обратното изкупуване на акции, за да запазят капитала. Основните американски банки се договориха през март да преустановят обратно изкупуване през второто тримесечие на годината, но много от тях продължиха да изплащат дивиденти.

„Спирането на изплащанията помага за изграждането на допълнителни буфери срещу по-нататъшни неблагоприятни шокове“, каза Адриан. „Ако всичко върви добре, това е капитал, който може да бъде изплатен в бъдеще на акционерите.“

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Севдалина Арнаудова, жената зад кадър в джипа на Бойко Борисов: Божков манипулира с личните ни отношения

От момента, в който работя за българското правителство, всичките ми срещи с български бизнесмени са били в изпълнение на служебните ми задължения и са заснети от камера и микрофон не само от мен самата, а и от десетки медии. Това заяви с специален пост във фейсбук ръководителят на правителствената информационна …

Новини
Васил Божков с директен въпрос към Борисов: Защо пращаше Севдалина Арнаудова в офиса ми?

„През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул.“Московска“43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше?“, този въпрос към министър-председателя Бойко Борисов отправи бизнесменът Васил Божков във Фейсбук днес. Севдалина Арнаудова е ръководителят на правителствената информационна служба. Тя …

Новини
Певицата Мариана Попова днес празнува специален ден в живота си

Българска поп-певица Мариана Николова Попова, известна с участието си на Евровизия, в журито на „Гласът на България“ и престоя ѝ в къщата на „Vip Brother Bulgaria 2012″, днес празнува рожден ден. Родена е на 6 юни 1978 г. в София. От 1989 до 1991 г. се занимава с народно пеене …