МФБ: Банките трудно ще излязат на печалба до 2025 година

Затрудненият от кризата банков сектор ще остане под натиск до 2025 г., дори когато икономиката се възстанови, съобщи в петък Международният валутен фонд.

В последния си „Глобален доклад за финансовата стабилност“ Фондът казва, че банките в девет напреднали икономики ще се затрудняват да генерират печалба през следващите пет години, тъй като пандемията от коронавирус причинява устойчив период на ниски лихви, предава CNBC, пише economic.bg.

МВФ смята също, че икономическият спад, породен от Covid-19, ще „постави на изпитание устойчивостта на банките“, тъй като те са изправени пред загуби от заеми и по-строги маржове от ниски лихви.

„Основният натиск за рентабилност вероятно ще продължи в средносрочен и дългосрочен план, дори след като световната икономика започне да се възстановява от настоящия шок“, заяви МВФ.

Доходите на банките вече бяха силно засегнати от икономическия шок от пандемията. JPMorgan Chase, например, отчете 69% спад на печалбата през първото тримесечие в сравнение с година по-рано. Банковият индекс KBW, който проследява две дузини банкови акции в САЩ, падна с 39% за годината.

„Предизвикателствата за доходите на банките се появиха преди неотдавнашния епизод с Covid-19 и ще продължат най-малко до 2025 г., далеч над непосредствените последици от настоящата ситуация“, казва МВФ.

В доклада се посочва, че банките са по-добре подготвени за този икономически шок благодарение на буферите, въведени след финансовата криза, но някои политици твърдят, че трябва да се направи повече за защита на домакинствата и бизнеса.

„Банките влязоха в тази криза с много капитал и ликвидност“, каза Тобиас Адриан, финансов съветник в МВФ, пред CNBC. „Но това е много много тежка икономическа криза.“
Едно от решенията, според политиците, е банките да спрат да издават дивиденти и да прекратят обратното изкупуване на акции, за да запазят капитала. Основните американски банки се договориха през март да преустановят обратно изкупуване през второто тримесечие на годината, но много от тях продължиха да изплащат дивиденти.

„Спирането на изплащанията помага за изграждането на допълнителни буфери срещу по-нататъшни неблагоприятни шокове“, каза Адриан. „Ако всичко върви добре, това е капитал, който може да бъде изплатен в бъдеще на акционерите.“

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Ретро“: Бившата първа дама Зорка Първанова се пенсионира, пенсията ѝ няма да е голяма

Съпругата на Георги Първанов – Зорка, е навършила необходимата пенсионна възраст и е натрупала достатъчно стаж, за да премине в редиците на пенсионерите. Бившата първа дама дълги години работи в Института по балканистика към БАН, но едва ли ще успее да вземе голяма пенсия, тъй като заплатите на учените там …

Новини
Кузман Илиев: Най-добрият вариант е оставка, всеки ден на власт ГЕРБ ерозира

кадър: Нова телевизия, архив „От чисто политическа гледна точка най-добрият вариант на ГЕРБ в момента е да се съгласи да подаде оставка. Чисто електорално с всеки ден на власт ГЕРБ ерозира и кърви. Този процес ще се засилва, защото икономическата криза ще се задълбочава.“ Това каза пред програма „Хоризонт“ на БНР  …

Новини
Кметове напомнят, че България не е София, общините искат компенсации за Covid-кризата

илюстрация: Вихрогон Кметове от страната настояват правителството да окаже финансова подкрепа и на общините, тъй като те също търпят загуби от Covid-кризата, предаде БНР. За първото тримесечие приходите от местните данъци и такси са паднали с 8 процента, а прогнозите за второто тримесечие са още по-тревожни, каза кметът на Пазарджик …