Мерки, които да взимаме вкъщи, за да избегнем риска от заразяване

Новини

Учени прогнозират, че до 60% от хората ще се разболеят от коронавирус. Наред с масовото социално дистанциране, което има за цел да забави скоростта, с която се разпространява коронавирусът, мнозина прекарват продължително време вкъщи. А това увеличава шансовете да живеем с хора, които са заразени или проявяват симптомите на Ковид-19, пише www.bgonair.bg.

Затова експерти предлагат няколко полезни съвета как да не сме безпомощни в тази битка у дома.
На първо място болният трябва да се изолира сам в една стая. А когато се влиза при него да сме с ръкавици, маска и след това да се преобличаме.

Необходимо е да се отварят прозорците, защото при кихане и кашляне, частиците които се отделят могат да се задържат във въздуха до няколко часа.

Научните изследвания показват, че по-високата степен на вентилация може да бъде ефективна за намаляване на риска от вируси, пренасяни във въздуха. Вирусните частици могат да бъдат улавяни и от пречистватели на въздуха.

Полезен е и овлажнителят на въздуха, защото вирусите оцеляват за по-дълги периоди при ниска влажност. В битката с вируса е важно да се почистват и дезинфекцират повърхностите. За щастие коронавирусът е лесен за унищожаване на повърхности с помощта на най-често срещаните спрейове за почистване на дома. Няколко пъти на ден трябва да се почистват често докосваните повърхности като дръжки, мивки, плотове, клавиатури, перила и ключове за светлина.

И не на последно място, да се поставят вентилатори в банята. Проучване за Ковид-19 показва, че децата с леки инфекции могат да пренасят вирус в изпражненията за повече от един месец. А ако не разполагаме с вентилатор, просто да се остави банята да диша малко, преди да влезе следващият човек.

Ако разполагаме само с една баня, болният трябва да я почиства след всяко посещение. Най-важното безспорно си остава честото миене на ръце. Засилените мерки трябва да се прилагат най-малко три дни след симптомите и седем дни от появата им.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Трифонов: На цифрите не им пука от емоциите

Този коментар Трифонов публикува в социалната мрежа. На цифрите не им пука от емоциите. Те не разбират от страх, от радост, от любов – те са си просто цифри. Затова аз, сега, ще ви сервирам малко цифри, а емоциите оставям за вас. Според данните на НСИ през 2018 година сме …

Новини
Борисов: Очакваме пика на заразата около Великден и след него

„Очакваме пика на заразата около Великден и след него. Това е тест за дисциплина. Ако всичко мине наред, ще можем да отворим парковете и планините“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща със Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници, информира Нова ТВ. „Призовавам българите …

Новини
След разговор с Борисов Светият синод реши: Службите на Великден ще бъдат пред храмовете

Българската православна църква няма да раздава върби и цветя на Цветница. Това стана ясно по време на изявление на Светия синод след среща с премиера Бойко Борисов. „Това не е малък компромис. Най-важното е обаче да има Света литургия“, заявиха от Светия синод. Служба за Великден ще има, категорични са …