Мерки, които да взимаме вкъщи, за да избегнем риска от заразяване

Новини

Учени прогнозират, че до 60% от хората ще се разболеят от коронавирус. Наред с масовото социално дистанциране, което има за цел да забави скоростта, с която се разпространява коронавирусът, мнозина прекарват продължително време вкъщи. А това увеличава шансовете да живеем с хора, които са заразени или проявяват симптомите на Ковид-19, пише www.bgonair.bg.

Затова експерти предлагат няколко полезни съвета как да не сме безпомощни в тази битка у дома.
На първо място болният трябва да се изолира сам в една стая. А когато се влиза при него да сме с ръкавици, маска и след това да се преобличаме.

Необходимо е да се отварят прозорците, защото при кихане и кашляне, частиците които се отделят могат да се задържат във въздуха до няколко часа.

Научните изследвания показват, че по-високата степен на вентилация може да бъде ефективна за намаляване на риска от вируси, пренасяни във въздуха. Вирусните частици могат да бъдат улавяни и от пречистватели на въздуха.

Полезен е и овлажнителят на въздуха, защото вирусите оцеляват за по-дълги периоди при ниска влажност. В битката с вируса е важно да се почистват и дезинфекцират повърхностите. За щастие коронавирусът е лесен за унищожаване на повърхности с помощта на най-често срещаните спрейове за почистване на дома. Няколко пъти на ден трябва да се почистват често докосваните повърхности като дръжки, мивки, плотове, клавиатури, перила и ключове за светлина.

И не на последно място, да се поставят вентилатори в банята. Проучване за Ковид-19 показва, че децата с леки инфекции могат да пренасят вирус в изпражненията за повече от един месец. А ако не разполагаме с вентилатор, просто да се остави банята да диша малко, преди да влезе следващият човек.

Ако разполагаме само с една баня, болният трябва да я почиства след всяко посещение. Най-важното безспорно си остава честото миене на ръце. Засилените мерки трябва да се прилагат най-малко три дни след симптомите и седем дни от появата им.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 28 май: Повишение в работата за Девите, успешен ден за Риби

lamqta.com Овен Много благоприятно време за всякакви оригинални инициативи. Най-успешни ще са мероприятията, имащи за цел колективно благо, а не личен успех или постигане на някаква друга индивидуална изгода. За днес смело може да насрочвате и организирате приятелски срещи, някаква презентация, изложба или конференция. Трябва да си помислите, че при …

Новини
Забраняват рекламата на нездравословни храни със закон

Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните. С него се забранява рекламата на продукти, чиито съставки не отговарят на изискванията за здравословно хранене. А онлайн търговията с храни за пръв път се регламентира. „Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган …

Новини
Тренд: Стартова заплата от 1501-2000 лв. е най-желана

Работещите у нас поставят на предни позиции честността, иновативността и креативността на желания от тях работодател, съобщи Евелина Славкова от агенция „Тренд”, представяйки данни за нагласите и очакванията на кандидатите за работа по време на уебинар, организиран от Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ). Размерът на възнаграждението и …