fbpx

Меркел: Пълно затваряне на Германия, разрешението за употребата на ваксини се очаква на

Новини
реклама

 

Снимка профил туитър

След днешната конференция с премиерите на федералните провинцииМеркел  тя участва в пресконференция, по време на която разясни допълнителните ограничения, които ще бъдат въведени от 16 декември до 10 януари на териториятана цяла Германия, пише Дарик.

„Здравната система е силно натоварена, което породи необходимостта от действия“, поясни Меркел. „На 5 януари предстои ново съвещание, за да се обсъди актуалната обстановка и да се преценят по-нататъшните действия. Тя отново призова гражданите да ограничат колкото е възможно повече контактите помежду си“, съобщи Дойчландфунк.

„Срокът на действие на планираните мерки е до 10 януари“, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодлер, като подчерта, че „короната и излязла извън контрол“.

Остават затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, седмичните пазари и директни търговци на хранителни стоки, услугите за доставка, магазините за напитки, за здравословни храни, аптеките, магазините за медицински консумативи, дрогериите, оптиките и магазините за слухови апарати, бензиностанциите, работилниците за ремонт на автомобили и велосипеди, банките и спестовните каси, пощенските станции, химическото чистене, пералните, павилионите за вестници, пазарите за животни и фуражи, пазарите за коледни елхи и магазините за продажби на едро.

Затварят се фризьорските и козметичните салони, салоните за масаж, студиата за татуировки и сходни предприятия. За супермаркетите също ще бъдат въведени ограничения по отношение търговията със стоки, които не са хранителни и не са необходими за ежедневни нужни.

реклама

Предвидена е допълнителна финансова помощ за икономиката. „Ние не оставихме сами предприятията“, заяви финансовият министър Олаф Шолц. Механизмът за финансова помощ, който ще се прилага от януари, предвижда максималният размер да бъде увеличен от 200 000 на 500 000 евро.

Максималният размер на безвъзмездните средства се планира за компании, които са пряко и косвено засегнати от затварянето. Помощта за преодоляване е безвъзмездна заради намалелите продажби, свързани с коронакризата.

 

Ще бъдат възстановявани фиксираните разходи на фирмите. За компаниите, засегнати от затварянето, трябва да има авансови плащания, подобни на помощта през ноември и декември.

По оценка на Министерството на финансите, разходите за разширената помощ ще възлязат на 11,2 млрд. евро за един месец. От 16 декември до 10 януари ще има ограничения за училищата и детските градини. Препоръчва се през този период децата да останат вкъщи, „когато това е въможно“.

На родителите трябва да бъде предоставена възможност да ползват отпуск през това време. Работодателите трябва да положат усилия да осигурят дистанционна работа на служителите си.
Решението дали в ЕС да се използва срещу новия коронавирус ваксината на компаниите Пфайзер и Бионтех се очаква на 29 декември, а после ще започне ваксинацията. Това каза още германският канцлер Ангела Меркел, предаде ТАСС.
Веднага след това ще започнат доставките на ваксината в страните от ЕС. А през януари ще се появи възможност да се пристъпи към ваксиниране, каза Меркел.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …

Новини
Вдигнаха заплатите на директорите в училищата. Минимална заплата става 1535 лева

реклама Снимка вихрогон.бг За степента „доктор“ се предвиждат допълнителни 130 лева, а за „доктор на науките“ – 160 лева. Това е разпоредено в заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев. В документа са посочени и допълнителните възнаграждения, които могат да получават директорите на образователни институции.   При организиране на държавни …

Новини
От Испания: Тръгват изпитания на лекарство, осигуряващо незабавен имунитет срещу Ковид

реклама Снимка pixabay Испанската мултинационална компания Grifols, специализирана във фармацевтичния и болничния сектор, обяви началото на клинично изпитание на ново лекарство, което може да осигури незабавен имунитет срещу коронавирусната болест след заразяване със SARS-CoV-2. Тя ще тества лекарство, което може да осигури незабавен имунитет срещу COVID-19. Въз основа на имуноглобулина …