fbpx

Меркел: Ограниченията ще отпаднат напълно чак когато 60% до 70% са с имунитет

Новини
реклама

Кадър видео инстаграм

Канцлерът обяви, че ограниченията в обществения живот ще отпаднат напълно чак когато 60% до 70% от населението придобие имунитет срещу коронавируса – независимо дали вследствие на прекарано заболяване или благодарение на ваксинация. За първи път тя направи толкова конкретно изказване по въпроса.

„В момента няма никаква нужда да говорим за разхлабване на мерките. Евентуално те дори трябва да бъдат затегнати“, каза Ангела Меркел на онлайн съвещание на президиума на ХДС, информира телевизия n-TV.

„Ваксината няма да е задължителна“

Вчера канцлерът зае ясна позиция и относно самото ваксиниране. Меркел предполага, че след появата на ваксина първо ще бъдат имунизирани лекари, болногледачи и друг медицински персонал, както и хора от рисковите групи.

В свое видеообръщение от Берлин канцлерът подчерта изрично, че „никой няма да бъде принуждаван да се ваксинира“. По думите ѝ, германското правителство се надява „твърде скоро“ да има вече разрешителни за допусната ваксина. И наистина, белези за подобен пробив вече има, предава „Дойче Веле„.

реклама

Пробив в производството на ваксина

Германската фирма „Biontech“ от град Майнц и нейният партньор „Pfizer“ публикуваха дългоочакваните данни от третата фаза на клиничните изпитания на потенциалната ваксина BNT162b2. От тях става ясно, че седем дни след инжектиране на втората доза препаратът е показал ефективност от над 90%.

Това означава, че 28 дни след първата имунизация се създава защита срещу коронавируса. Ваксинацията се състои от общо две дози по 30 микрограма. Колко дълго трае този имунитет засега не е ясно. „Biontech“ и „Pfizer“ са подали молба за спешна регистрация и в Америка.

Близо 44 000 души участват в изпитанието на потенциалната ваксина – сред тях има хора на възраст между 16 и 85 години, както и хора с предварителни заболявания като СПИН, Хепатит С или B и други. Студията по изследването на потенциалната ваксина продължава и ще следи здравословното състояние на участниците в продължение на две години.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …